Sretan kraj priče za Josipa Kambera i njegovu obitelj: ‘Hvala vam, dobio sam kredit za kuću

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Josip Kamber iz Tinja kod Benkovca, njegova supruga i dvoje djece neće se morati iseliti u Dublin.

Nakon što je Slobodna Dalmacija prije mjesec dana objavila njegovu bizarnu priču o tome kako mu unatoč urednim papirima, svim dozvolama i čistom vlasništvu nad zemljištem nijedna banka ne želi dati kredit za gradnju obiteljske kuće, jer njegov Tinj nema zemljišne knjige, zbog čega je pisao i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, Josip je ipak uspio doći do rješenja. Iz poslovnice PBZ banke u Biogradu na Moru nekidan su ga obavijestili da je njegov zahtjev odobren i da će mu kredit biti isplaćen idući tjedan. Stambeni kredit kojim će 35-godišnji Josip napokon moći izgraditi kuću na svojoj ostavini za sebe i svoju obitelj…

– Ni moje pismo predsjednici Kolindi nije pomoglo koliko objava u novinama – smije se zafrkantski Josip, ozaren činjenicom da je na pragu rješenja problema koji ga je mjesecima mučio.

– Već sam izgubio svaku nadu, prošao sam gotovo sve poslovnice banaka u Hrvatskoj i sve su me bile odbile. Uputio sam još zahtjev PBZ-u, ne vjerujući da će se išta dogoditi, a onda je izišao vaš članak. Ne znam je li to imalo izravne veze ali, evo, kredit sam dobio i solemnizirao, a banka je u zemljišnim knjigama upisala hipoteku. Ono što do jučer nitko nije htio napraviti, staviti hipoteku na zemljište u mjestu bez zemljišnih knjiga, sada je to profunkcioniralo. Presretan sam – govori nam Josip.

Banka može i hoće

Banka je njegovu parcelu naslijeđenu od oca procijenila na 50 tisuća eura i temeljem toga odobrila kredit u iznosu od 37 tisuća eura. Dodatnih 10 tisuća eura u obliku građevinskog materijala Josip treba dobiti od Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Na tih 10 tisuća eura čeka od 2011., no ugovor je potpisao tek u ožujku ove godine. I baš po “Murphyjevom zakonu”, sada kad je dobio kredit od banke, neće izgleda dobiti građevinski materijal od države! Zašto, pobogu?

– Zato jer u ovoj godini nema više novca. Tako su mi rekli, da su sredstva predviđena za ovu godinu već potrošena i da će mi materijal moći isporučiti tek iduće godine. Ako je to tako, hvala im. Ne treba mi taj materijal. Eto im ga. Nakon sedam godina čekanja, više neću čekati – ogorčen je Josip na sporu i jalovu državnu administraciju.

No zadržimo se na pozitivnoj strani priče. Čim je Josipov slučaj izišao u “Slobodnoj”, posjetile su ga i kolege iz emisije “Potrošački kod”, a nazvalaga je i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt, koja danas radi kao odvjetnica u Velikoj Gorici. Ponudila mu je besplatnu pravnu pomoć za osnivanje njegova zemljišno-knjižnog uloška. Od te ideje, kaže Josip, još nije odustao, iako je upozoren da su takve stvari, premda zakonski moguće, kao i brojne druge stvari u našem pravosuđu, u praksi teško izvedive.

– Hvala Slobodnoj Dalmaciji, hvala svima koji su mi pomogli da dođem do rješenja. Što je bilo, bilo je. Idemo dalje, ostajem u Tinju i gradim kuću za svoju obitelj – zadovoljno poručuje Josip Kamber iz Tinja. Koji, ne zaboravite, još uvijek nema zemljišnih knjiga…

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply