U subotu počinje Boranka, nova sezona akcije požumljavanje požarišta: volonteri do sada posadili preko 85 000 novih stabala, a prva stanica im je područje Korešnice

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta, popularna Boranka, ove subote kreće četvrtu godinu zaredom.

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori kampanje Boranka, započinju s novim akcijama pošumljavanja požarišta Dalmacije. Ove jeseni pošumljavat će se opožarena područja u okolici Splita, u splitskim naseljima Žrnovnica i Gornje Sitno.

Prva akcija pošumljavanja održat će se već ove subote, 18. rujna, na području Korešnice u Splitu (ispod Autocentra “Teo”, Žrnovnica). Akcija počinje u 10 sati, a za volontere su organizirani besplatni autobusi “Prometa”, koji kreću s terminala u Sukoišanskoj u 9 sati.

Svim volonterima osigurane su, uz besplatan prijevoz, i sadnice, zaštitna oprema, alat za sadnju, stručni nadzor radnika Hrvatskih šuma, voda, sendviči i voće.

Akcije pošumljavanja održavat će se svake subote, idućih pet subota, zaključno sa subotom 16. listopada. Svi zainteresirani za sudjelovanje mogu se prijaviti na mobitel organizatora 091 3639 942, a prijava za besplatan prijevoz autobusom je obavezna s obzirom na to da je broj mjesta ograničen.

Podsjetimo, kampanja Boranka u protekle je tri godine okupila 7300 volontera iz čitave Hrvatske, ali i iz inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više od 85.000 novih stabala.

Time je Boranka već sada postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode. Primjer Boranke već su počele primjenjivati i druge europske države, a zbog svoje originalnosti i učinkovitosti, Boranka je već sada postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske. Tako je Boranka, uz brojna domaća i svjetska priznanja, nedavno osvojila i jednu od najznačajnijih europskih nagrada – nagradu Europskog parlamenta “Europski građanin”. Ovu nagradu organizatori Boranke primit će u studenom u Bruxellesu. 

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply