Županija će usred krize primiti još 21 službenika. Novi zaposlenici proračun će teretiti za oko 231 tisuću kn mjesečno ili 2,7 milijuna kn godišnje

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Premda nam je sezona živnula, sa zebnjom čekamo jesen jer je pandemija korone “potopila” gospodarstvo, posebice onaj pozamašniji dio koji je oslonjen na prihode od turizma i brojnih povezanih djelatnosti.

Broj nezaposlenih građana raste i usred ljeta, u trgovačkim blagajnama, ali i u onim proračunskima, bilježe se minusi. No, Županija splitsko-dalmatinska u aktualnoj izmjeni i dopuni plana primanja u službu za 2020. godinu planira “za stalno” zaposliti još 17 osoba i angažirati četiri vježbenika.

Naime, tako stoji u odluci župana Blaženka Bobana, datiranoj 30. srpnja, koja je stupila na snagu dan poslije, nakon objave u županijskom Službenom glasniku.

– U upravna tijela SDŽ planira se u službu na neodređeno vrijeme primiti 10 službenika – magistra struke ili stručnog specijalista struke, četiri službenika sa zvanjem sveučilišnog prvostupnika ili stručnog prvostupnika struke, dva službenika srednje stručne spreme, te jedan namještenik.

U županijska upravna tijela planira se prijem triju vježbenika sa zvanjem magistra struke ili stručnog specijalista struke, te jednog vježbenika srednje stručne spreme – navodi se u odluci koja će se realizirati tijekom sljedećih pet mjeseci.

Ministar uprave Ivan Malenica, kojemu je potvrđen mandat i u novom sazivu Vlade, još je sredinom travnja najavljivao reformu lokalne samouprave te smanjenje broja lokalnih dužnosnika, odnosno upola manje zamjenika župana, gradonačelnika, načelnika, kojih je ukupno 634 od Međimurja i Baranje do Prevlake i Savudrije.

Ujedno je i Vlada 2. travnja donijela odluku o zabrani zapošljavanja u javnim službama, osim u zdravstvu i – eventualno – u Ministarstvu financija. Sve je to ministar Malenica, sada kao čelnik dvaju resora u jednome ministarstvu (pravosuđa i uprave) potvrdio, smatrajući kako trebamo rasteretiti glomazni državni aparat, a time i niže razine – županije, gradove i općine.

Najavljena zapošljavanja događaju se u godini kad su i Županiji splitsko-dalmatinskoj “pripojeni” i donedavni zaposlenici ukinutog Ureda državne uprave.

Međutim, pitanja koja se nameću proizlaze i iz okolnosti da je zbog pandemije i regionalni proračun u minusu, i to aktualnih 80 milijuna kuna?

Srećom, lani je višak u županijskoj blagajni iznosio 60 milijuna kuna pa je aktualna “rupa” od poreza na dohodak i ostalih prihoda tek 20 milijuna kuna, zbog čega je nedavno napravljen i rebalans proračuna.

– Situacija je takva, bilo bi lijepo da možemo za sve osigurati novac. U županiji su 503 osobe ostale bez posla i više od 250.000 kuna smo im osigurali za jednokratne pomoći, kao i 368 jednokratnih pomoći koje smo isplatili obiteljima koje teško žive. Pomagali smo svima, no sada smo došli u fazu kada moramo preusmjeriti novac na razvoj, na ono što će vraćati novac u proračun!

Nismo povećali iznose za plaće, za gotovo dva milijuna kuna smanjili smo materijalne troškove, rezali smo svugdje gdje smo mogli, no ne možemo utjecati na plaće za školstvo i zdravstvo, koje država osigurava posredstvom našeg proračuna – objašnjavao je Boban na sjednici Županijske skupštine održanoj prije nepuna dva tjedna.

Još u travnju župan je sa svojim zamjenikom Antom Šošićem među prvima predstavio program potpora za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, namijenjen stanovnicima prostorno najveće hrvatske županije. Tim hvalevrijednim mjerama izdvojena je petina izvornog proračuna, nekih 22 posto iz blagajne, odnosno oko 46 milijuna kuna za gospodarstvenike, plus dodatnih 2,2 milijuna kuna za socijalna davanja građanima.

Kako neslužbeno doznajemo, u regionalnoj upravi nedavno je došlo do rasta koeficijenata osobnih dohodaka, pa smo na temelju prosječne plaće u Hrvatskoj od oko 5500 kuna pokušali izračunati iznos kojim će novi zaposlenici teretiti županijski proračun.

Prosječna bruto plaća po osobi bi tako iznosila oko 11.000 kuna, odnosno oko 231 tisuću kuna mjesečno za 21 novog službenika ili godišnje 2,7 milijuna kuna.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply