HAJDUKOVA STRATEGIJA: Do 2027. godine osvajanje dva prvenstva, igranje u skupinama Lige prvaka i osmina finala Konferencijske lige!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hajduk je jučer u podne predstavio strategiju za razdoblje od 2021. do 2027. godine. 

12.00 – Uvodnu riječ ima predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić. Prije godinu dana sam rekao da ćemo imati strategiju kada bude zajedništva. Pet točaka: 

– jasna svrha djelovanja Hajduka

– određuje prioritete i pruža zajednički fokus 

– definira kako najbolje uspostaviti i upravljati klubom 

– uspostavlja sigurnosne okvire za investicije kluba 

– usmjerava odluke i postupke vodstva kluba za višegodišnje djelovanje prema cilju

12.03 – Riječ je dobio član uprave Hajduka Ivan Matana koji je izradio strategiju

12.08 – Lukša Jakobušić dotakao se hajdučkog identiteta.

– On nije vezan za društveni status, niti je bitno gdje je netko zaposlen. Nije vezan ni uz dob, lokaciju rođenja ili boravka. Nije Hajduk samo Split. Hajduk je na Kvarneru, Istri, Slavoniji, u dijaspori.

12.11 – Za govornicom je Gordan Kožulj, proslavljeni hrvatski plivač koji danas radi za tvrtku Deloitte koja je sudjelovala u izradi strategije.

– Strategiju smo osmislili na način da smo ih raščlanili u specifične ciljeve. Ciljevi mogu biti mjerljivi kroz sportsku izvedbu, poslovnu izvedbu i financijsku izvedbu. Imamo konkurenciju koja ima veći budžet od svih drugih klubova. Kada govorimo o sportskom rezultatu moramo biti svjesni financijskih kapaciteta. Postoji i situacija kada netko s manjim budžetom napravi rezultat i obratno. Hajduk je u protekle tri godine na drugom mjestu po budžetu, ali njegovi rezultati to ne pokazuju. Imali smo Lokomotivu koja je bila na drugom mjestu sa skromnim budžetom. Moguće je s manjim budžetom održati taj rezultat. Napraviti plan koji će omogućiti iskorak i onda to održati. HNL je četvrta najmlađa liga u Europi. Svi klubovi funkcioniraju na isti način. Da bi pokrili budžete moraju prodavati mlade igrače.  

12.19 – Gordan Kožulj i dalje objašnjava detalje strategije

– Hajduk je trenutno 140. klub u Europi. Za sve hrvatske klubove, pa tako i Hajduk ključ je igranje europskih natjecanja. Prihodi od UEFA-e izuzetno su važni klubovima, diže se vrijednost igrača, a tu je i borba za nacionalni koeficijent. Hajduk je tijekom proteklih pet sezona igrao samo pretkola Europske lige. Ova uprava s tim nije zadovoljna. Uprava Hajduka smatra da Hajduk može na UEFA ljestvici između 80. i 100. mjesta. Prošle godine je npr. Milan bio 80., Maribor je s pet milijuna eura bio 100. To je primjer da klubovi s velikim budžetom upadnu na nižu razinu, a i klubovi s malim budžetom poput Maribora dođu do dobrog rezultata. Uzeli smo primjer Rapida, Partizana, Legije i AZ Alkmaara. Hajduk i uprava moraju razmišljati kako doći do budžeta od barem 20 milijuna eura kako bi došli do željenog cilja. 

12.30 – Gordan Kožulj iznio je ciljeve Hajduka do 2027. godine

– dva puta osvojiti prvenstvo (u ostalim sezonama biti drugi) i barem jednom osvojiti Hrvatski kup

– dva puta igrati kvalifikacije Lige prvaka i Europske lige

– jedanput igrati grupnu fazu Lige prvaka

– jedanput igrati grupnu fazu Europske lige

– tri puta igrati skupine Konferencijske lige, jednom igrati šesnaestinu finala, a jednom osminu finala

– prosječna dob A momčadi kluba treba biti između 24 i 26 godina

– svake godine iz juniorske momčadi promovirati dva mlada igrača u prvu momčad

12.35 – Za govornicom je Andro Fistonić, pomoćnik sportskog direktora Hajduka Mindaugasa Nikoličiusa.

– Imamo dva cilja. Kontinuirano se boriti za naslov u svim domaćim natjecanjima i razvijati mlade igrače do 23. godine. Jedan od glavnih ciljeva je biti održiv. Mladi igrači većom minutažom dižu svoju vrijednost. Kada gledamo stil igre, imamo tradiciju i moderne trendove. Kako bi adaptirali stil tradiciji tj. kulturi i mentalitetu ovog područja koji je okarakteriziran kao nestrpljiv i agresivan, ali pošten, Hajduk nikada ne smije dopustiti protivniku dominaciju, pogotovo na Poljudu. Ideja nam je da nađemo klub-partner u koji ćemo poslati naše igrače i naše trenere, a neće igrati u istom rangu kao naša prva momčad. 

13.01 – Za govornicom je opet Gordan Kožulj. 

– Da bi se uspjelo ostvariti sportske ciljeve potrebno je unaprijediti rad Akademije. Moramo imati stručne kadrove koji mogu izbrusiti talent. Svaka tvrtka koja nema prodaju neće opstati na tržištu. U nogometu je to skautska služba. Kada smo 2016. godine došli, vidjeli smo da Hajduk ima 40 vanjskih skauta. Samo njih trojica napravili su izvještaj na kraju godine. Danas klub ima jasne konture napredne organizacije. Definirali smo tri ključne inicijative:

1. Izgradnja novog nogometnog kampa koji bi uključivao terene i prateće objekte

2. Prodaja i marketing – vremena se mijenjaju, moramo se približiti novim generacijama navijača. U ovom trenutku prihodi kluba 68% ovise o prodaji igrača. To je važno promijeniti. Daljni razvoj Hajduk Digitala, razvoj prodajne mreže i jačanje suradnje sa sponzorima

3. Nadogradnja – sistematizacija poslova, uspostava novog sustava upravljanja učinkom i nagrađivanjem, izrada trogodišnjih poslovnih planova svakog odjela

izvor: dalmatinskiportal.hr

Share.

Leave A Reply