Ivana Martinčić ulazi u povijest: Hajduku prvi put u 110 godina sudi žena

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prvi put u 110 godina povijesti kluba Hajduku će u jednom službenom susretu pravdu dijeliti sutkinja. 

U povijest će ući Ivana Martinčić (36) iz Koprivnice.

Martinčić ulazi u povijest Hajduka, a globalno nogomet tek posljednjih godina iz (pra)povijesti. Sramota je da smo u 2021. godini, a da sutkinje tek posljednjih nekoliko godina postaju ravnopravne muškim kolegama.

Pritom je hrvatski nogomet barem u tome avangarda. Naime, kada je Martinčić upisala svoj prvi „nastup” kao prva sutkinja u HT Prvoj HNL, 10. rujna ove godine u ogledu Gorice i Hrvatskog dragovoljca (1:1), iz HNS-a su izvijestili kako je domaći najviši rang natjecanja samo jedan od pet europskih liga u kojima sude i žene, uz Francusku, Češku, Wales i Ukrajinu.

Martinčić će ovo biti drugi susret koji će suditi u elitnom rangu muškog nogometa, nakon tog ogleda Gorice i Dragovoljca u kojem je podijelila četiri žuta kartona i dosudila jedan kazneni udarac. Uz nju u sudačkom timu bit će još jedna dama, Sanja Rođak-Karšić iz Podravskih Sesveta na mjestu pomoćne sutkinje.

Kandidatkinja za Svjetsko prvenstvo

Ima Martinčić iskustvo niza odsuđenih drugoligaških utakmica, kao i četiri susreta kupa Hrvatske, od čega su dva bila ovosezonska. Martinčić je od 2019. godine međunarodna sutkinja elitne skupine kao i kandidat za nastup na Svjetskom prvenstvu u Australiji i Novom Zelandu 2023. godine. 

U listopadu je sudila ogled U21 muških reprezentacija Latvije i San Marina, kao prva Hrvatica koja je odsudila jednu od utakmica kvalifikacija za SP mladih nogometaša.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply