Kamp Hajduka bit će u Divuljama: na sjednicu Gradskog vijeća Trogira stavljena je točka za sklapanje sporazuma o poslovnoj suradnji

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kamp Hajduka bit će u Divuljama. Prostor istočno od Trogira trebao bi biti dom planiranog, dugo priželjkivanog kampa „bijelih”. Gradio bi se na prostoru na kojem se prije više od desetljeća planirao izgraditi novi stadion tadašnjeg vrlo ambicioznog drugoligaša HNK Trogira, ali taj se projekt davnih dana ugasio.

Točka šest planirane sjednice Gradskog vijeća Trogira koja će se održati u petak glasi: „Prijedlog Odluke o davanju suglasnosti za sklapanje sporazuma o poslovnoj suradnji s HNK Hajduk”. Taj dnevni red objavljen krajem prošlog tjedna na stranicama grada Trogira je bio i više nego dovoljno intrigantan da nas zainteresira, da pokušamo otkriti što se zapravo krije iza tog izraza „poslovna suradnja”. Jer prošlog tjedna je Hajduk objavio dogovor o sportskoj i poslovnoj suradnji s NK Trogir 1912, ali te stvari obično nemaju takvu „težinu” da idu pred Gradsko vijeće. No, planovi o suradnji kod izgradnje kampa – imaju. A time su već informacije iz prijašnjeg očito užeg stigle i do nešto šireg kruga ljudi.

Kamp je projekt o kojem sanjaju generacije hajdukovaca, navijača „bijelih”, nešto što je klubu takve povijesti i veličine za daljnji razvoj, držanje koraka s napretkom nogometa, naprosto neophodno. Mnoge garniture na čelu kluba pokušavale su se uhvatiti s time ukoštac. Još prije godinu dana, tada nakon par mjeseci novog mandata, predsjednik Hajduka Marin Brbić, sada na odlasku (ovisno o odluci Nadzornog odbora), govorio je o planovima izgradnje kampa te da će se lokacija objaviti do kraja te godine.

Sve se skupa opet prolongiralo, vagale su se mogućnosti, lokacije. Pritom su čuvali lokaciju kao zmija noge da se nečim slučajno ne bi naškodilo projektu na kojem su prvi konkretni koraci već očito bili napravljeni proteklih mjeseci. Sa strane kluba i dalje se sve drži u velikoj tajnosti. No, sada je to ipak javna tajna kada se pred trogirske vijećnike ide s jasnim prijedlogom suradnje. Postoje već i nacrti što uostalom možete i vidjeti.

Kamp sa svim pratećim sadržajima bi se gradio u Divuljama, na prostoru nekad planiranog novog stadiona Trogira, gdje je vojna baza, u blizini zračne luke. Gradio bi se u dvije faze. Imao bi pet nogometnih travnjaka, s tim da bi u sklopu suradnje jedan bio izgrađen za potrebe Trogirana, člana druge županijske lige NK Trogira 1912 s kojim je baš prošlog tjedna splitski klub potpisao spomenuti ugovor. Bili bi tu izgrađeni i drugi sadržaji za potrebe trogirskih sportaša.

Radi se navodno o zemljištu od ukupno nekih 75.000 metara četvornih u vlasništvu MORH-a s kojim je grad Trogir u ono vrijeme postigao dogovor o izgradnji stadiona HNK Trogir. Sada bi se u tu priču uz revidirane planove uključio Hajduk, kojem bi uvijek bijeloj boji vjerni Trogir, Divulje postali drugi dom. Petak bi mogao biti povijesni dan za klub i grad Trogir. Očekuje se suglasnost Gradskog vijeća.

Mnogo toga još je obavijeno velom tajne, ali može se reći pokrenulo se napokon sve nakon godina tapkanja gotovo na mjestu. Jer infrastruktura koju Hajduk ima na Poljudu bila je možda dovoljna za 1979. godinu, ali za 2020. definitivno odavno nije. Projekt bi trebalo činiti spomenutih pet nogometnih igrališta pravih dimenzija, od kojeg bi na jednom bio napravljen mali stadion s tribinom kapaciteta 1500 gledatelja. Na njemu bi primjerice druga momčad Hajduka imala uvjete za odigravanje drugoligaških utakmica (ako HNS druge momčadi prvoligaša ne izbaci u budućnosti iz tog ranga natjecanja).

Između ostalog projekt bi sadržavao i izgradnju mini hotela s četrdesetak soba za nogometaše i struku, prateće ugostiteljske sadržaje poput restorana za igrače, malu dvoranu za treninge, teretanu, prostor za dijagnostiku i brojne druge popratne sadržaje. U prvoj fazi izgradio bi se stadion i dva terena, u drugoj još dva terena i prateće zgrade. Zanimljivo, iz kampa koji je u blizini mora bi momčad morskim putem, brodom mogla do Poljuda stići vrlo brzo, za samo desetak minuta.

Ako se sve bude odvilo po planiranom scenariju, kamp bi mogao biti i dio neke šire slike planirane izgradnje većeg broja novih objekata u Trogiru i okolici u bliskoj budućnosti, pored planiranih POS-ovih stanova u Planom, izgradnje dječjih vrtića (Balančane i u Planom)…

Naravno, ne može se ne primijetiti da se termin poklapa s ostavkom predsjednika Uprave i iščekivanjem odluke NO-a na tu temu, iako je Brbić zaista odlazak još odavno najavio u trenutku kada (ako) Hajduk ne bude mogao ostvariti zacrtani cilj drugo mjesto, a što se dogodilo proteklog vikenda. No, na ovom se projektu ipak već dugo radilo, a sjednica GV-a je već ranije zakazana za ovaj petak. Uostalom, kamp je dugoročan projekt, nužnost, i za njegovu realizaciju uopće ne bi ni trebalo biti bitno ni utjecati tko je za kormilom kluba, u NO-u, trenutni loši ili dobri rezultati na terenu… Bitno je da se napokon kreće.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply