Cappelli: Na gubitke zbog koronavirusa moramo računati, zasad je pad 5 posto

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ZAGREB – Nema većih otkaza zasad, kazao je ministar turizma Gari Cappelli komentirajući situaciju u turizmu i utjecaj koronavirusa.

– Optimist sam da će krenuti usporavanje virusa dolaskom toplijeg vremena. Imat ćemo malo manji angažman nekoliko tjedana, a zatim krećemo s jačom turističkom promocijom.

Koordiniramo našh 17 ureda HTZ-a, dnevno dobivamo podatke kako se druge zemlje ponašaju pa uspoređujemo i mogu vam reći da naš stožer vrlo dobro funkcionira u usporedbi s ostalim zemljama, rekao je.

Cappelli je komentirao i situaciju u Italiji i moguće strože mjere na granicama.

– Ne vidim zasad da bi RH takve mjere poduzimala.

Turisti manje dolaze i osjeća se taj pad, ali se zasad ne ide na drastičnije mjere.

No, teško je reći što će se dalje događati.

Imamo preko 70 posto dolazaka u RH cestom, mi smo auto destinacija, ali smo narasli za 15 posto kod avio gostiju.

Čim se malo virus zaustavi mi se vrlo brzo možemo oporaviti upravo zbog toga i to je prednost, jer mnogi gosti su na dva-tri sata udaljenosti automobilom, pa možemo brzo dobiti turiste ako se situacija počne smirivati.

Drugo je rješenje u bukiranju, taj last minute buking, jer su krajem svibnja rezervacije za srpanj ili kolovoz.

Na gubitke moramo računati, sada u prvom kvartalu imamo pad oko 5 posto prihoda od turizma. Uskrs je ranije ove godne i on neće biti prava slika, već je ključno razdoblje od 24. travnja do prvomajskih praznika, tu će biti prva konkretnije slika gdje će se moći reći idemo li u boljem smjeru ili ne, kazao je Cappelli.

izvor: novilist.hr

Share.

Leave A Reply