Croatia Airlines zbog gubitaka u koronakrizi traži 700 milijuna kuna. Odluka tek nakon izbora

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Croatia Airlines (CA) tražit će pomoć od države od 700 milijuna kuna, što bi trebalo biti dovoljno da kompanija premosti pad prometa zbog koronavirusa te za daljnji razvoj flote kako bi bila konkurentna na tržištu, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

U Croatia Airlinesu procjenjuju kako bi gubitak na kraju godine mogao biti oko 150 milijuna kuna. Usporedbe radi, gubitak na kraju prošle godine iznosio je 79,3 milijuna kuna. Preostalih 550 milijuna kuna bi se, prema preporuci financijskih savjetnika koji su radili na pronalaženju strateškog partnera, trebalo uložiti u daljnji razvoj flote.

Po neslužbenim informacijama, u Vladi su spremni državnom financijskom pomoći pokriti gubitke nacionalne aviokompanije, ali će se o tome koliko će to biti odlučiti nakon izbora.

Iako pojedini sugovornici Jutarnjeg lista smatraju da država ne bi trebala ulagati gotovo 100 milijuna eura u CA jer je to, po njima, neisplativo, većina ipak smatra da je pandemija pokazala da je nacionalna aviokompanija važan strateški resurs u kriznim situacijama. Vlasništvo nad CA Vladi je omogućilo svojevrsnu mobilizaciju njezinih aviona za potrebe hitnog prijevoza humanitarne pomoći i ostalog cargo prijevoza i njenim avionom je obavljena evakuacija dijela vojnika iz Afganistana. Također, jedino su avioni CA letjeli u doba najrestriktivnijih mjera te se hrvatskim građanima olakšao povratak iz inozemstva. Nadalje, mjesec dana nakon popuštanja mjera na hrvatskim aerodromima prisutni su i dalje samo avioni CA koji lete na domaćim i inozemnim linijama i bez njih bi aerodromi i dalje bili zatvoreni.

Važnost nacionalne aviokompanije bit će još više izražena idućih mjeseci. Naime, privatni vlasnici aviokompanija u situaciji već akumuliranih enormnih gubitaka sigurno neće otvarati komercijalno neisplative linije, a to bi za Hrvatsku u kontekstu turističke sezone bez domaće aviokompanije bila katastrofa. S druge strane, Vlada kao vlasnik CA može narediti da u svrhu održavanja turizma i gospodarstva održava i trenutno nerentabilne linije, piše Jutarnji list.

Premda iz CA najavljuju postupno otvaranje novih linija s naglaskom na polaske iz Splita, Zadra i Pule, rezervacija karata za ljetne mjesece je izuzetno loša. Na osnovi sadašnjih rezervacija, potkraj lipnja CA će obaviti samo 30 planiranih letova, a pad bookinga za preostali dio ljeta veći je od 50 posto. No, u CA se nadaju kako bi se situacija mogla nešto popraviti jer se sada karte kupuju nekoliko dana prije leta, a ne kao prije mjesecima ranije.

Share.

Leave A Reply