Horvatinčić oslobođen optužbe! Razlog nesreće je sinkopa, izostanak reakcije ukazuje da je bio bez svijesti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

12:07 – Sutkinja Maja Šupe u obrazloženju presude istakla je kako je prihvaćeno tumačenje obrane da je Horvatinčić u trenutku nesreće bio bez svijesti te da se stoga ne može smatrati odgovornim. Ovo su, kaže Šupe, potvrdili i svjedoci te radarske snimke.

– Nakon ponovljenog raspravljanja te ocjenom svih u postupku iznesenih dokaza, imajući u vidu obranu optuženika, iskaze svih svjedoka, a naročito rezultate obavljenog vještačenja, ovo sudsko vijeće nije na siguran i nedvojben način utvrdilo da je počinjeno kazneno djelo koje mu je bilo stavljeno na teret.S obzirom tu činjenicu, sud je donio oslobađajuću presudu, kazala je u obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Maja Šupe.

Pojasnila je da iz novih dokaza, ispitivanja svjedoka i vještačenja proizlazi da Horvatinčić djelo nije počinio iz namjere, ali ni iz nehaja.

“Ovo vijeće je zauzelo stav da djelo koje je optuženiku stavljeno na teret nije počinjeno ni iz namjere, odnosno, kako proizlazi od optužbe, s neizravnom namjerom, a niti iz nehaja. Dakle, optužba nije dokazala da je djelo počinjeno na način kako to proizlazi iz podignute optužnice“, obrazložila je Šupe.

“Nezadovoljna stranka ima pravo žalbe na ovu presudu”,  zaključila je Šupe.

12:00 – Točno u podne izrečena je presuda Tomislavu Horvatinčiću, a zagrebački poduzetnik oslobođen je krivnje za izazivanje nesreće na moru u kojoj je smrtno stradalo dvoje ljudi!

– Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 Kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. Obzirom da se nije sa sigurnošću utvrdila neizmjerna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu – obrazložila je presudu sutkinja Kaznenog odjela Općinskog suda u Šibeniku Maja Šupe koja je dodala da Sudsko vijeće smatra kako izostanak reakcije u trenutku nesreće ide u prilog tezi obrane kako je Horvatinčić bio bez svijesti.

NAJAVA

Danas, točno u podne, Vijeće Općinskog suda u Šibeniku  pod predsjedavanjem sutkinje Maje Šupe, nakon završenog ponovljenog sudskog postupka obznanit će presudu zagrebačkom poduzetniku (70) Tomislavu Horvatinčiću, optuženom za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. godine u primoštenskom akvatoriju, u kojoj su na jedrilici Santa Piacenza poginuli talijanski supružnici iz Padove Francesco Salpietro i Marinela Patella Salpietro.

Za optuženog Horvatinićića tužiteljica je zatražila zatvorsku kaznu zbog počinjenog kaznenog djela izazivanja pomorske nesreće neizravnom namjerom.

Ona je zatražila da se optuženiku izrekne i mjera zabrane upraljvanja motornim vozilima. Braniteljski tim (Baica, Miljveći, Došen)  zatražio je oslobađajuću presudu za svog branjenika, zbog njegove  neubrojivosti uslijed gubitka svijesti (sinkope) prije udara u jedrilicu.

Za podsjetnik je da je nakon prvo suđenja u studenome 2015. godine isto Sudsko vijeće Horvatinčića proglasilom krivim i nepravomoćno ga osudilo  na uvjetnu kaznu zatvora od 20 mjeseci u rok kušnje od tri godine.

Na današnjem izricanju presude neće se pojaviti sin stradalog bračnog para Federico Salpietro, a ni njegova sestra.

U telefonskom razgovoru Federico Salpietro nam je kazao kako danas očekuje pravednu presudu suda za čovjeka koji je prouzročio smrt njegovih voljenih roditelja.

– U svojoj obrani tijekom sudskom postupka gospodin Horvatinčić lagao je o svojoj sinkopi. Nadam se da sud neće u izricanju presude uvažiti te njegove laži i smiješne izgovore. On je na suđenju pokazao da je veliki lažljivac. Poznato je da odmah nakon nesreće nacrtao skicu kako se ona dogodila, da se tada u istrazi branio kako mu je otkazao upravljački sustav i da je rukama sa svoje jahte mahao mojim roditeljima. Ako sud uzme u obzir sinkopu, onda će se ubuće svatko za počinjenju pomorsku ili prometnu nesreću moći braniti gubitkom svijesti – kazao nam je Federico Salpietro.

Salpietro je također lažima nazvao Horvatinčićeve izjave na sudu kako je njemu i sestri nudio materijalno obeštećenje.

– Nikada, baš nikada, nije nam ponudio konkretni novac, premda smo još u travnju prošle godine dostavili broj našeg računa. I te laži dovoljno govore o njegovoj vjerodostojnosti i nepouzdanosti. Nadam se konačnoj pravičnom presudi. Volim Hrvatsku i želim ponovno ljetovati na Jadranu – dodao je sin stradalih Talijana.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: