Isplata jednokratnog energetskog dodatka umirovljenicima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje će umirovljenicima  s mirovinom do 4000 kuna najkasnije do konca svibnja isplatiti energetski dodatak. Riječ je o  jednokratnom novčanom primanju u okviru sveobuhvatnog paketa mjera Vlade RH  za ublažavanje posljedica porasta cijena energenata na standard građana. Mjerom su obuhvaćeni umirovljenici s prebivalištem u RH zatečeni u isplati mirovine za mjesec ožujak ove godine.

Najveći iznos od 1200 kuna dobit će oni s mirovinom do 1500 kuna, dok će  s mirovinom od 1500 do 2000 kuna dobit će 900 kuna. Umirovljenici koji primaju između 2000 i 3000 kuna primit će 600 kuna, a onima s mirovinom između 3000 i 4000 kuna bit će uplaćeno 400 kuna pomoći. Isplata energetskog dodatka bit će najkasnije u svibnju, automatski bez podnošenja zahtjeva za umirovljenike koji primaju mirovinu samo iz hrvatskog mirovinskog osiguranja.

Umirovljenici koji uz hrvatsku mirovinu primaju i inozemnu najkasnije do 30. lipnja trebaju Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO) dostaviti dokaz o visini inozemne mirovine putem online obrasca ili popunjavanjem tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine, a oni će biti dostupni na mrežnim stranicama HZMO-a.

Tiskanica će se moći predati osobno ili poslati poštom na adrese područnih službi HZMO-a prema mjestu prebivališta do kraja lipnja, a sve informacije o načinu podnošenja zahtjeva umirovljenici mogu dobiti u svim područnim uredima HZMO-a i na mrežnim stanicama zavoda.

Kriteriji za ostvarivanje prava isti su kao i za korisnike hrvatske mirovine, ali će se u granični iznos ukupnog mirovinskog primanja od 4000 kuna uračunati i svota inozemne mirovine. Isplata energetskog dodatka korisnicima inozemne mirovine bit će najkasnije u srpnju.

HZMO_isplata tzv. energetskog dodatka_travanj 2022_općine, gradovi, županije

LstAnalitikeFINABi_R6_a

A4-energetski-dodatak-25-03-2022

Share.

Leave A Reply