Izgubljeni izbjeglice lutaju po Hrvatskoj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na karlovačkom području mještani sve češće viđaju grupe migranata. Čekaju mrak pa kreću glavnom cestom do granice. U ruksacima nose najosnovnije. Uvijek imaju mobitele, koji su im jedina veza sa svijetom

Grupica mlađih migranata u subotu je oko 20 sati pješačila iz smjera Muljave prema Vojniću glavnom cestom.

Snimio ih je fotoreporter portala Radio Mrežnica, a navodno su krenuli s Petrove gore. Da je migranata na ovom dijelu sve više svjedoči i porast provala u napuštene kuće ili vikendice na području oko Petrove gore.

– Je li ovo Slovenija? – prvo je što pitaju ako na putu sretnu nekoga od lokalnog stanovništva, piše Radio Mrežnica. Neki od njih iz straha bježe od lokalaca i izbjegavaju kontakt s njima. U svojim ruksacima nose samo najosnovnije. Među stvarima bez kojih se nikad ne odvajaju je mobitel, koji im služi za komunikaciju, i to uglavnom putem društvenih mreža. Lokalno stanovništvo otkriva kako znaju viđati i kombije kojima krijumčari nesretne ljude prevoze dio puta do granice. Tako je i Nebojša M. (59), sumnja policija, u srijedu oko 21.30 sati u Donjem Lapcu preuzeo 30 migranata iz Iraka i Afganistana te ih nagurao u kombi austrijskih registracija. Budući da je triput odbio stati i kombijem krenuo na policajku, policajci su zapucali po kombiju i ranili dvoje djece. Nebojša je dva dana lutao područjem oko granice, a onda su ga policajci našli i uhitili. Priveden je na karlovački sud te mu je određen istražni zatvor.

Gostujući u emisiji “Nedjeljom u dva” ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da ne može isključiti eskalaciju problema. Naglasio je da je prvi migrantski val zaustavljen reakcijom Turske. Osvrnuo se i na malenu Afganistanku Madinu Hussiny (6), koju je pregazio vlak na pruzi u Srbiji. Rekao je da će njezinu obitelj iz zatvorenog centra u Tovarniku ubrzo premjestiti u Kutinu.

IZVOR: 24sata.hr

Share.

Leave A Reply