KREĆU STROŽE KONTROLE Propusnice će imati QR kod i bit će u digitalnom obliku, svi podatci bit će u sustavu Tetra

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izdavanje propusnica za napuštanje mjesta prebivališta tijekom trajanja pandemije koronavirusa bit će podvrgnute strožoj kontroli, odnosno bit će puno teže doći do njih nego što je to sada slučaj. I dalje će ih izdavati poslodavci, liječnici i civilna zaštita, svatko za prijašnjom odlukom Stožera civilne zaštite propisanu kategoriju, ali će podatke o onima kome će ih dati morati upisivati u aplikaciju.

Nove će se propusnice građanima slati mailom, imat će QR kod, moći će biti samo u digitalnom obliku i neće ih trebati printati.
Oni građani koji nemaju pametni telefon i Internet, a imaju pravo na propusnicu, ne trebaju se brinuti da neće imati kako policiji, u slučaju da ih zaustavi, pokazati dozvolu.

Naime, dovoljno je imati dokument s OIB-om putem kojeg će policija kroz sustav Tetra provjeriti smije li osoba biti izvan mjesta prebivališta, a isto tako će znati mora li biti u samoizolaciji.

U slučaju da ga se drugi put uhvati da krši izrečenu mjeru samoizolacije, bit će poslan u karantenu, uz pratnju sanitarnih inspektora. Varijanta provjere putem OIB-a za policiju je zapravo spasonosno rješenje, zbog čitača QR kodova kojih nemaju, piše Večernji list.

Istodobno s početkom upotrebe aplikacije, bit će napravljena i revizija postojećih propusnica i treba očekivati da će se poprilično smanjiti broj onih koji mogu ići iz mjesta u mjesto, odnosno da će se spriječiti zloupotrebe na koje je neki dan ukazao i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite, ministar Davor Božinović.

Share.

Leave A Reply