MARVEL’S SPIDER-MAN: MILES MORALES

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Godine 2018. za PlayStation 4 izašao je Marvel’s Spider-Man i impresionirao nas svojom kvalitetom. Kao veliki fan Spider-Mana bio sam pozitivno iznenađen koliko je truda ekipa iz Insomniac Gamesa stavila u ovu ekskluzivu. Gameplay nam je omogućio da se ludo zabavimo sa Spider-Manovim moćima, a priča nam je dala novu perspektivu na nešto starijeg Petera Parkera. Jedan od zanimljivijih likova u toj priči je bio Miles Morales, koji je praktički postao Spider-Manov učenik. Sada je na PlayStationu 4 i PlayStationu 5 Miles dobio vlastitu igru u kojoj on mora preuzeti ulogu glavnog čovjeka-pauka.

Početna cijena Recenzirana verzija Recenzentski primjerak
59,99€ PS4 Ustupio izdavač igre

Odmah ću vam reći da je Spider-Man: Miles Morales odlična igra. Ne mislim da je odlična igra samo zato što je preuzela i poboljšala glavne mehanike originalne igre, već i zato što na emotivan i kvalitetan način prezentira Milesovu priču. Očito je da tvorci igre shvaćaju što ovog heroja čini posebnim. Spider-Man nije samo netko tko ima superherojske moći, već netko tko nikad ne odustaje.

Imajte na umu kako je ova čitava recenzija bazirana na PlayStation 4 verziji igre Spider-Man: Miles Morales. To znači da ja ne mogu komentirati grafički skok i druge prednosti koje su se ostvarile u PlayStation 5 verziji, ali taj ću posao ostaviti Igoru koji je zaključao sva vrata i prozore otkako je dobio PS5 konzolu. Kucao sam mu pola sata, ali bezuspješno, netko je samo viknuo: “Nema nikog kod kuće!”.

Radnja Spider-Man: Miles Moralea počinje nešto malo nakon kraja originalne igre. Nakon svega što mu se dogodilo, Miles je praktički preuzeo ulogu „drugog“ Spider-Mana. Ubrzo se pojavi nova prijetnja u gradu New Yorka te se Miles mora dokazati da je vrijedan titule Spider-Mana. Nisam vam ovime otkrio praktički ništa jer vam ništa ne želim spoilati, naravno. Priča krije neke obrate i ugodna iznenađenja, stoga mislim da je bitno da ju iskusite sa što manje znanje o njoj.

Cijenim to što se Insomniac Games ne boji poigrati s likovima i svijetom Spider-Mana. Spremni su ubaciti originalne ideje i napraviti svoje verzije ovakvih superherojskih priča, ali nisu napustili esenciju Spider-Mana koja čini stripove sjajnima. Pravi primjer bi bio jedan lik koji će biti poznat onima koji prate stripove, a ne bih rekao da se previše pojavio u marketingu igre.

Bez da išta spoilam, reći ću da se priča sjajno igra s time što zapravo očekujete od ovog lika. Stalno ste napeti kad je taj lik u sceni jer ne znate što mu se zapravo zbiva u glavi. Praktički ste svako malo uhvaćeni u zamku vaših očekivanja. Igra često radi ovakve stvari, i to je bitno jer se Insomniacov Spider-Man serijal mora nečim razlikovati od ostalih verzija ovog heroja u drugim medijima.

Spider-Man br. 2, na prvom mjestu
Po mom mišljenju, najbolji aspekt ove igre je sam glavni lik – Miles Morales. Miles je interesantan jer predstavlja sličnu perspektivu kakvu je imao mlađi Peter Parker. Peter se u svojim najboljim pričama u različitim medijima najčešće nađe u situacijama u kojima mora balansirati svoj normalni život te život superheroja. Isti je slučaj s Milesom Moralesom u ovoj igri. Priča je najbolja kad baca pogled na apsurdne odgovornosti koje ovaj tinejdžer mora preuzeti na sebe. 

U mnogim situacijama Miles mora donijeti jako teške odluke i jednostavno suosjećate s njim jer nema dovoljno iskustva u superherojskom životu. Momak se u jednom trenutku brine o tome kako će majci kupiti namirnice u dućanu, a u drugom o tome kako će spasiti ljude od kriminalaca. Ta dualnost je meni bila jako zanimljiva – obični klinac mora postati neki simbol nade i herojstva.

Osim toga, Miles je općenito simpatičan lik za kojeg ćete navijati tijekom igre. Svidjelo mi se koliki je fokus stavljeno na to da je on „friendly neighborhood“ Spider-Man. Uvijek se trudi pomoći ljudima, koliko god malen njihov problem bio. Pravi primjer bi bio što u jednoj side misiji pokušavate vratiti mačku njenom originalnom vlasniku.

Priča je najbolja kad baca pogled na apsurdne odgovornosti koje ovaj tinejdžer mora preuzeti na sebe.

Također mi je zanimljivo kako Miles drugačije odrađuje svoju Spider-Man personu. Pokušava bacati šale kao Peter, ali nije dovoljno iskusan u borbi pa ponekad pod panikom ne može glumiti komičara. Općenito je Miles nešto zaigraniji od Petera, što mu pomaže da se istakne kao sasvim nova verzija Spider-Mana.

Još jedna prednost priče je to što stvarno nikako nije dosadna. Tempo je izrazito brz i nema mnogo trenutaka u kojima se osjećate kao da se ništa ne događa. Za to je većinski zaslužan duhovit i jednostavan scenarij, koji u ulazi u dublje teme superherojstva bez da vas umara nekom filozofskom lekcijom. Međutim, taj brz tempo je došao s jednom manom – priča ponekad ima osjećaj nepotrebnog ubrzavanja.

Tempo igre izrazito je brz i nema mnogo trenutaka u kojima se osjećate kao da se ništa ne događa.

Neki likovi bi sigurno bolje prošli što se tiče razvoja kad bi se igra s vremena na vrijeme zaustavila za predah. Jedan lik mi je specifično ostao pamćenju jer sam si pomislio: „Vidim na što su ciljali s ovim, ali ovome nije posvećeno dovoljno vremena.“ Insomniac je smislio neke kreativne i zanimljive i smjerove za ove likove, ali ponekad je igra limitirana svojom kratkom trajnošću. Bilo mi je potrebno 7 do 8 sati za prelazak glavne priče. To nije malo, ali svejedno sam osjećao kako priča preko nekih događaja samo preleti.

Spider-Man: Miles Morales je po mnogočemu jako sličan svom prethodniku – najviše u gameplayu i prezentaciji – ali i tu je Insomniac malo začinio stvari nekim novinama. Miles ima neke nove moći koje Peter Parker nije posjedovao, poput nevidljivosti i venom sposobnosti. Ne, venom moći nemaju nikakve veze sa stripovskim likom Venomom – već omogućuju Milesu da ispusti strujne udare iz svojih prstiju.

Venom moći nemaju nikakve veze sa stripovskim likom Venomom nego omogućuju strujne udare.

Ove nove vještine dodaju više nego dovoljno zabave već odličnom sustavu borbe koji je bio prisutan u originalnom Spider-Manu. Milesova nevidljivost mu omogućuje da se u nekim borbama u kojima je nadjačan postavi defenzivnije. Ukoliko osjećate da ne možete pobijediti neku bitku, možete jednostavno postati nevidljivi i otići u visine kako bi izbjegli direktnu konfrontaciju.

Nevidljivost vam također može pomoći da više iskoristite stealth elemente igre. Jer kad vas neki razbojnik ne vidi iako mu stojite ispred nosa – bolje ćete proći sa šuljanjem. Međutim, drago mi je što Milesova sposobnost nevidljivosti ne može biti prečesto korištena. U nekim igrama bi ovakva mehanika totalno uništila balans borbe, ali Insomniac je ubacio restrikcije koje vas spriječavaju u tome da budete konstantno nevidljivi.

Opcija nevidljivosti zvuči kao nešto što bi moglo uništiti balans igre, ali je ovdje vješto ograničena.

Kao prvo, kad upotrijebite tu sposobnost ispred neprijatelja, oni će početi pucati naslijepo kako bi vas možda mogli pogoditi. Uz to, dok ste nevidljivi možete nokautirati samo jednog razbojnika prije nego budete otkriveni. Posljednja mana ove moći je ta da, naravno, možete je koristiti samo na određeno vrijeme prije nego se mora „napuniti“. Ove stvari pomažu tome da Miles ne može baš eliminirati svakog bez da ga itko primijeti.

Ipak, može uništiti neprijatelje sa stilom uz pomoć svojih venom moći. Ovi strujni napadi omogućuju sustavu borbe da praktički postane mješavina originalnog Spider-Mana i InFamousa. Sada bitke imaju osjećaj spektakla kakav nije bio prisutan prije. Možete poslati lupeža u zrak udarcem od tisuću volti, ili pak napraviti zalet koji elektrificira svakoga tko se nađe na putu.

Ovi potezi su ne samo vizualno impresivni, već su i jako bitni za pobjedu u borbama. Tvorci igre su ubacili prepreke koje vas tjeraju da pametnije koristite svoje moći. Spider-Man: Miles Morales ima dvije nove frakcije neprijatelja, i obje imaju opremu dizajniranu za vaše slabosti. Jedan protivnik ima tehnološki napredni štit koji blokira vaše regularne napade, stoga morate sačuvati svoje elektrizirane napade za njih.

Spider-Man: Miles Morales ima dvije nove frakcije neprijatelja, i obje imaju opremu dizajniranu za vaše slabosti.

Drugi se protivnik kreće dosta brže od ostalih neprijatelja – jedino uz pomoć svog venom zaleta ga možete namlatiti. Općenito su tipovi neprijatelja kreativniji i luckastiji nego što su bili u originalnoj igri. Nemojte me krivo shvatiti, Demoni iz Marvel’s Spider-Mana su bili dobro dizajnirani, ali lupeži kojima se suprotstavlja Miles su na totalno drugoj razini. Svojim stiliziranima dizajnovima i futurističkim oružjima zapravo liče na likove koji su ispali iz jednog drugog  Insomniacovog serijala – Ratchet and Clanka.

Gameplay Miles Moralesa je po mom mišljenju pogodio savršen tempo, za razliku od ponekad ubrzane priče. Uvijek se osjećate kao da imate nešto za raditi. Misije su sjajan miks tiših stealth segmenata, otvorenih borbi protiv neprijatelja, boss bitki i bombastičnih trenutaka koji kao da su izašli iz Marvel Cinematic Universea. Mislim da boss protivnici nisu jednako kvalitetni kao u originalnoj igri, ali svejedno je većina njih jako zanimljivo dizajnirana s gameplay perspektive.

Bombastični trenuci igre konkuriraju sjajnim produkcijama i režijama igara kao što je Uncharted.

Bombastični trenuci igre konkuriraju sjajnim produkcijama i režijama igara kao što je Uncharted. Spretan način na koji se kamera kreće tijekom ovih akcijskih sekvenci je apsolutno zapanjajuć. Općenito Spider-Man: Miles Morales impresionira kad je u pitanju vizualna prezentacija i spektakl koji gledate na ekranu. Nisam previše spominjao mehaniku njihanja ili „web swinganja“ jer je na tom području sličan slučaj kao u originalnoj igri.

Ovaj sustav kretanja je jedan od najboljih u bilo kojoj Spider-Man igri i predstavlja čistu uživanciju u svakom trenutku. Međutim, čak se ni ovdje Insomniac nije ulijenio – iako su mogli samo ubaciti istu mehaniku iz prošle igre, Miles ima specifične poteze koje može iskoristiti dok se njiše, poput velikog skoka ili zaleta koji mu daje veću brzinu. Uz to, Milesova animacije su primjetno drugačije od onih koje je imao Peter Parker.

Miles ima specifične poteze koje može iskoristiti dok se njiše, poput velikog skoka ili zaleta koji mu daje veću brzinu.

Kreće se pomalo nespretno, ali i s većom zaigranošću. Čak i kad ne izvodite trikove sami, Miles će izvoditi simpatične kerefeke u zraku. Zbilja se dosta vremena posvetilo detaljima. To je najviše očito kad se baci pogled na različite kostime koje vam igra nudi. Mnogi od njih su stvoreni samo za ovu igru, dok ostali potječu iz Milesovih stripovskih priča.

Ipak je ovdje apsolutni šampion kostim iz filma Spider-Man: Into the Spider-Verse. Ne mogu opisati koliko mi se sviđa ovaj dodatak igri. Miles u ovom kostimu ima jedinstvene animacije kakve smo mogli vidjeti u remek djelu od filma iz 2018. godine. Najveću ludost predstavlja činjenica da je ekipa iz Insomniac Gamesa uspjela ovaj kostim animirati u istom frame rateu u kakvom je animiran Into the Spider-Verse. Praktički imate osjećaj kao da igrate Spider-Man igru u stop motion animaciji, što se meni jako svidjelo. Za one kojima to ne zvuči osobito primamljivo, možete isključiti taj jedinstveni frame rate za kostim.

Iskreno, ne mogu navesti mnogo loših stvari u Spider-Man: Miles Moralesu. S tehničke strane, frame rate igre ponekad drastično padne kad je više neprijatelja na ekranu, ali u većini vremena se vrti u solidnih 30 fps-a. Naravno, imajte na umu kako je smo recenzirali Spider-Man: Miles Morales na PlayStation 4 konzoli dok u PS5 verziji postoji mod izvođenja u 60 fps-a.

Na kraju, moram reći kako je je ova igra apsolutno vrijedna titule Spider-Mana. Osnovne gameplay mehanike poput sustava borbe i nihanja su još uvijek odlične, ali unesene su kreativne ideje koje su zapaprile stvari. Nove moći dodaju zanimljivu dimenziju borbama i kretanju, dok je priča sjajan dodatak Insomniacovom Spider-univerzumu.

Dijalozi i likovi su simpatični, ali emocionalna jezgra igre leži u protagonistu Milesu Moralesu. Drago mi je što su tvorci igre jednako veliki fanovi Spider-Mana kao i igrači koji će ovo zaigrati. Nadam se da će i iduća igra centrirana na svima nam najdražeg čovjeka pauka biti jednako visoke kvalitete.

Izvor: hcl.hr

Share.

Leave A Reply