Medicinski savjeti – problemi s učestalim mokrenjem

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Učestalo mokrenje 

Učestalo mokrenje može biti neugodan problem koji nas ometa u normalnom obavljanju svakodnevnih zadaća tijekom dana, ali i koji nam oduzima dragocjeni san tijekom noći. Uz to, učestalo mokrenje ponekad može upućivati i na ozbiljnije zdravstvene probleme, pa je zato važno brzo reagirati i potražiti savjet liječnika.

Ipak, u velikoj većini slučajeva radi se o lakšem oboljenju koje samo izaziva nelagodu i koje se vrlo učinkovito može ukloniti lijekovima na biljnoj bazi. Osim toga, učestalo mokrenje često se javlja i kod trudnica već u prvom tromjesečju.

Stoga, kako biste znali kako pristupiti ovom problemu, donosimo vam sve najvažnije informacije u nastavku teksta. Ostanite s nama!

Učestalo mokrenje: Zašto dolazi do ovog problema i kako ga možete riješiti?

Učestalo mokrenje najčešće se javlja kao posljedica upale donjeg dijela mokraćnog sustava, točnije mokraćnog mjehura i/ili mokraćne cijevi. Međutim, problem može biti uzrokovan i nekim smetnjama u radu bubrega, dijabetesom, spolnim bolestima, pa čak i tumorima, pa je zato najbolje obratiti se liječniku primijetite li da previše vremena provodite u WC-u.

Svi ovi uzroci rješavat će se na različite načine, ali stvari poput prestanka pušenja, zdravije prehrane i gubitka prekomjerne težine uvijek će vam pomoći s ovim problemom. 

Kao što možete vidjeti, uzroci i liječenje učestalog mokrenja mogu obuhvaćati više medicinskih područja. Savjet stručnjaka je stoga ključan za pravilno liječenje. O uzrocima i liječenju učestalog mokrenja pročitajte ovdje.

Učestalo mokrenje kod žena

Kao što smo već rekli, učestalo mokrenje čest je simptom trudnoće, ali žene općenito češće pate od upale mjehura jer ih njihova anatomija čini podložnijima ovoj bolesti. Naime, mokraćni mjehur i kanal mogu imati izbočenja koja pritišću rodnicu i uzrokuju osjećaj pritiska koji vas tjera u toalet, a mogu prenijeti i bakterije koje izazivaju upalu.

Žene su također sklonije problemima u radu štitnjače, što također može dovesti do pojačanog osjećaja potrebe za pražnjenjem mjehura.

Tu je i mogućnost zaraze spolnim bolestima zbog kojih liječnik može propisati antibiotike, a učestalo mokrenje može se čak liječiti i estrogenom. Dakle, u svakom slučaju pregled liječnika je neophodan kako bi se utvrdio točan uzrok i adekvatna terapija, no šanse su velike da se kod žena radi u upali negdje u mokraćnom sustavu.

Učestalo mokrenje kod muškaraca

Kod muškaraca su stvar nešto drugačije jer učestalo mokrenje se vrlo često javlja zbog nekog problema s prostatom. Moguće je da se radi o običnoj upali prostate, povećanoj prostati, ali i karcinomu. U svakom slučaju, ovakvi problemi najčešće pogađaju muškarce zrelije životne dobi zbog čega se redoviti pregledi prostate preporučuju svim muškarcima iznad navršenih 40 godina.

Važno je naglasiti da prostatitis (tj. upala prostate) može biti kroničan i trajati mjesecima. U ovom slučaju će se osim učestalog mokrenja javljati i bol u spolnim organima i pri ejakulaciji, a uzroci ove bolesti mogu biti i oštećenje prostate i drugi nebakterijski simptomi.

Naravno, problemi sa štitnjačom mogu pogoditi i muškarce, kao i upala mjehura, no u usporedbi sa ženama to se ipak nešto rjeđe događa. Spolne bolesti također mogu uzrokovati učestalo mokrenje i kod muškaraca.

Učestalo mokrenje – prirodni lijekovi

Srećom, u daleko najvećem broju slučajeva učestalo mokrenje može se rješavati prirodnim putem. Hederine tablete za učestalo mokrenje na biljnoj bazi idealne su za sve muškarce koji imaju problema s prostatom, lako su dostupne u svim ljekarnama i mogu se dobiti bez recepta na ovoj web stranici.

No, tu su i stvari poput soka od brusnice ili uvinog čaja koji također pomažu u borbi s ovim problemom, a mnogi vjerojatno ne znaju da u kuhinji već imaju mnoge sastojke koji sjajno djeluju na infekcije urinarnog sustava. Radi se o mrkvi, peršinu i sodi bikarboni. 

Također, preporučljivo je konzumirati puno čaja (čaj od peršina je iznimno dobar u ovim situacijama) kako bi se mokraćni sustav mogao isprati i očistiti od svih problematičnih bakterija, a kao što smo već rekli, okretanje zdravijem načinu života također može puno pomoći.

Savjeti za nošenje s učestalim mokrenjem u trudnoći

Za kraj smo ostavili nekoliko savjeta za trudnice jer će se mnoge buduće majke susresti s ovim problemom tijekom trudnoće, ponajviše u trećem tromjesečju. Srećom postoji nekoliko vrlo jednostavnih stvari koje se mogu napraviti, a koje mogu jako pomoći.

Za početak, bilo bi dobro izbjegavati kofein. Da, odvikavanje od jutarnjeg rituala ispijanje kave može biti velika žrtva, ali upravo kofein može nadražiti mokraćni mjehur i tako vas tjerati u toalet više nego što je potrebno.

Vježbe za stopala i šetnje mogu pomoći u sprječavanju oticanja i zglobova i stopala, a ako se to oticanje i dogodi, pokušajte držati noge na povišenom položaju kako bi tekućinu iz njih vratili u krvotok i na kraju izbacili mokrenjem. Ovo je posebno preporučljivo raditi prije spavanja jer je tako moguće izbjeći potrebu za ustajanjem tijekom noći.

Dakle, učestalo mokrenje zaista ne treba biti bauk bilo da ste muškarac ili žena, ali je svakako potrebno dobiti točnu dijagnozu što prije kako biste znali kako postupati. Ipak, u većini slučajeva, upalu mjehura ili prostate moći ćete otkloniti na prirodan način.

Share.

Leave A Reply