Nudi se 10.000 kuna za obrazovanje odraslih, možete se prijaviti na natječaj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novim Zakonom o obrazovanju odraslih uvedena je mogućnost financiranja pohađanja obrazovnih programa za odrasle putem vaučera. Podnošenje zahtjeva za vaučere omogućeno je od 1. travnja, a mogu ih koristiti zaposlene i nezaposlene osobe koje zbog nedostatka vještina ne mogu pronaći zaposlenje ili im u nedostatku vještina prijeti gubitak postojećeg zaposlenja, kao i oni koji žele postati konkurentniji na tržištu rada.

Prosječan iznos vaučera je 10.000 kuna, a moći će se koristiti za obrazovanje u deficitarnim područjima s naglaskom na digitalne i zelene vještine. Ukupno se u četverogodišnjem razdoblju planira podijeliti 30.000 vaučera, a zainteresirani se prijavljuju putem posebne aplikacije, piše srednja.hr.

– Do 2026. godine planira se uključiti 30.000 osoba u programe obrazovanja odraslih, od čega minimalno 12 tisuća dugotrajno nezaposlenih, neaktivnih ili mladih osoba u NEET statusu (osoba koje su nezaposlene, nisu u sustavu obrazovanja ili pripravništva, op.a.), kažu nam iz Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Za sada je moguće konkurirati za vaučer u 90-ak obrazovnih programa. No, kako kažu u Ministarstvu, veći broj programa je u obradi, te se ponuda obrazovnih programa svakodnevno kontinuirano nadopunjuje i proširuje.

– U sklopu zahtjeva, od korisnika se traži obrazloženje potrebe za stjecanjem odabrane vještine, dostava odgovarajuće dokumentacije (životopisa i dokaza kojim se potkrepljuju stavke navedene u životopisu) te prilaganje ponude pružatelja usluge čiji je program odabrao. Nakon što je zahtjev pregledan i odobren od strane savjetnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kroz aplikaciju se generira ugovor između korisnika i Zavoda, temeljem kojeg odabranom pružatelju usluge obrazovanja Zavod plaća iznos programa, pojasnili su iz Ministarstva.

No, ako odaberete program koji je skuplji, razliku od iznosa dodijeljenog vaučerom, razliku do punog iznosa troška obrazovanja snosite sami ili vaš poslodavac, ako ste radnom odnosu, navodi se u pravilima, piše srednja.hr.

Ono što potencijalni korisnici moraju imati na umu je i da su obavezni uredno pohađati nastavu, sukladno rasporedu i trajanju. HZZ-u ćete morati dostavljati listu prisutnosti na nastavi koju vam ovjerava institucija u kojoj pohađate program. Nezaposlene osobe to čine najkasnije svakog petog u mjesecu. Ostali korisnici to čine u roku od 15 dana od dana polaganja završnog ispita. Pritom treba naglasiti i da nema ponavljanja ispita na račun države – trošak ponovljenog izlaska na završnu provjeru znanja i vještina plaćate sami.

U roku od 15 dana od dana polaganja završnog ispita, HZZ-u je potrebno i dostaviti odgovarajuću potvrdu/uvjerenje o uspješno završenom programu obrazovanja. Za one koji to ne učine, smatrat će se da su prekinuli program i nisu ga završili.

Ako nezaposlena osoba koja bez opravdanog razloga prekine, odnosno ne završi program, prestaje se voditi u evidenciji nezaposlenih osoba HZZ-a i ne može se prijaviti u evidenciju šest mjeseci. Uz to, takav je korisnik obvezan vratiti sredstva troška pohađanja programa isplaćena do dana prekida obrazovanja, uvećana za zakonsku zateznu kamatu. Potonje pravilo vrijedi i za ostale korisnike koji se za vaučer nisu prijavili kao nezaposlena osoba.

Share.

Leave A Reply