O čemu sve ovisi brzina kučnog interneta?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Brzo preuzimanje nečega može biti stresno, pogotovo kada to preuzimanje ne ide po planu i traje puno duže nego što bi trebalo. Web stranica elektromaterijal.hr Vam nudi svu elektroniku koja Vam može pomoći u bitci sa brzinom kućnog interneta. 

U nastavku pogledajte kako optimizirati brzinu interneta koju Vam nudi pružatelj usluge.

Smanjite broj korisnika

Brzina Vašeg interneta se usporava kada se više ljudi pokušava spojiti na internet u isto vrijeme. Ista stvar se može dogoditi u cijeloj mreži tijekom najveće aktivnosti. To može biti ​​kada svi dođu s posla ili škole doma pa se pokušaju povezati na mrežu. Nešto slično možete doživjeti ako ste u kafiću ili na drugim javnim internetskim pristupnim točkama.

Pokrenite manje softvera istovremeno

Ako pokrećete više aplikacija koje se moraju povezati s internetom istovremeno, Vaš će internet raditi sporije. Možda imate programe koji rade u pozadini bez Vašeg znanja. Ako osjetite neobjašnjivo sporu brzinu interneta, možda biste trebali provjeriti postavke automatskog ažuriranja ili sigurnosne kopije aplikacija za dijeljenje datoteka koje ste instalirali. 

Provjerite računalne viruse

Kada se pojavi virus ili zlonamjerni softver, mogao bi raditi u pozadini. Može se spojiti na internet bez Vašeg znanja ili dopuštenja. Svaki put kada to učini, povlači resurse vašeg računala. Preporuča se da se zaštitite instaliranjem antivirusnog programa. Također, preuzimajte samo proširenja i dodatke iz izvora kojima vjerujete.

Fizičke barijere koje bi mogle utjecati na Vaš internet

Jedna fizička barijera je udaljenost. Ako su Vaši uređaji daleko od Vašeg Wi-Fi rutera, brzina Vašeg interneta će biti sporija. To možete popraviti kupnjom bežičnog repetitora. Oni se mogu postaviti između usmjerivača i Vaših uređaja, a udvostručujući snagu internetskog signala. 

Potražite druge fizičke prepreke između usmjerivača i uređaja. To se posebno odnosi na metal i vodu. Ako između Vašeg uređaja i usmjerivača postoje metalne ploče ili akvarij, razmislite o premještanju usmjerivača.

Poduzmite korake za poboljšanje Vašeg hardvera

Vaša brzina interneta ovisi o mrežnoj opremi koju imate. To uključuje kablove i usmjerivač koji koristite. Ukoliko koristite normalne kablove za duge udaljenosti, mogli biste se prebaciti na svjetlovodne kablove ili koaksijalne kablove koji pružaju veću širinu pojasa i mogu prenositi podatke na većim udaljenostima. 

Ethernet veza je uobičajeno brža i stabilnija od Wi-Fi veze. Ako ste u svom domu povezani na Wi-Fi, što više uređaja priključite na mrežu, stvari će biti sporije. Čak i kvaliteta Vašeg računala može utjecati na Vašu brzinu interneta. Na primjer, ako imate slab procesor, prijenos i preuzimanje mogu biti usporeni.

Povećajte svoju Wi-Fi brzinu ažuriranjem sigurnosti 

Možete poboljšati svoju kućnu internetsku brzinu poboljšanjem sigurnosti kućne mreže. Na primjer, ako nemate zaštitu na svojoj Wi-Fi mreži, Vaša mreža je otvorena za freeloadere. 

Preporučujemo da koristite složenu lozinku. To je osobito istinito ako imate automatizirane kućne uređaje. Što se više uljeza spaja na Vašu mrežu, manja je vjerojatnost da će Vaši uređaji dobiti potrebnu propusnost. 

Optimizirajte postavke svog usmjerivača 

Testirajte različite postavke na svom usmjerivaču kako biste poboljšali snagu i brzinu signala. Na primjer, neki usmjerivači imaju postavku koja prednost daje zabavi. Daje veću propusnost uređajima koji emitiraju video sadržaj ili igraju videoigre. Međutim, to može biti kontraproduktivno, osobito kada više korisnika istovremeno dijeli istu Wi-Fi vezu.

Eksperimentirajte s fragmentacijom Vašeg usmjerivača i RTS pragom. Ako postavite prag fragmentacije na niži broj, Vaš usmjerivač može prenositi pakete podataka na učinkovitiji način. Ovo poboljšava probleme s pouzdanošću mreže.

Premjestite svoj bežični usmjerivač

Ako svoj usmjerivač postavite na otvoreni prostor bez prepreka, imat ćete bolji Wi-Fi signal. Ako je Vaš usmjerivač na tlu, veći dio vašeg Wi-Fi signala putuje vodoravno kroz pod i dosegnut će manje dijelova doma. 

U višekatnim domovima, postavljanje usmjerivača na drugi kat može poboljšati brzinu interneta. Zapamtite, što su objekti oko Vašeg usmjerivača gušći, to ćete pretrpjeti veći gubitak signala.

Postoji mnogo toga što možete učiniti kako biste optimizirali postavke svog usmjerivača. Eksperimentirajte s različitim postavkama na Vašem usmjerivaču s ciljem poboljšanja snage i brzine signala u Vašem domu. Ako ste ih isprobali i još uvijek ne dobivate potrebne rezultate, pokušajte resetirati svoj usmjerivač. 

Ponekad uspije isključiti ga i ponovno uključiti. Ponovno postavljanje usmjerivača može riješiti neaktivne probleme i povećati brzinu Vašeg usmjerivača.

Share.

Leave A Reply