Počela isplata božićnica umirovljenicima: Split daje dvostruko više od Zagreba

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U Samoboru je počela isplata božićnica umirovljenicima. Kreću se od 200 do 500 kuna.

Za isplatu božićnica u Samoboru su ove godine osigurali nešto više od 800 tisuća kuna.

– S obzirom na cijeli porast cijena, upravo zato smo gledali i da dignemo cenzus vezano uz božićnice s 2000 na 2300 kuna, sve kako bi što više osoba dobilo božićnice, kazala je Petra Škrobot, gradonačelnica Samobora za RTL. 

Najviše umirovljenika dobit će najmanji iznos – 200 kuna.

– Odeš jedanput u dućan i ne znam je li imaš jedan pošten obrok za 200 kuna, kaže Ljiljana Minihofer iz Samobora.

Zagrebački umirovljenici ove godine umjesto na 100, mogu računati na 200 kuna. Oni u Splitu dobit će između 300 i 500. Raspon božićnica u Osijeku je od 100 do 400 kuna, a u Rijeci će oni s najnižim mirovinama umjesto lanjskih 300 dobiti 400 kuna, prenosi RTL

– Negdje su to iznosi koji su primjereni, a negdje su to mrvice, gdje se oni na žalost moraju veseliti tome, rekla je Višnja Fortuna, predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Bilo kakva pomoć je dobrodošla, jer svaki četvrti hrvatski umirovljenik na rubu je siromaštva.

Kakve božićnice mogu očekivati radnici? Za javne i državne službe znamo, dogovorili su se s Vladom – 1750 kuna.

Što će ponuditi privatni poslodavci? Marko Šiklićm iz RTL razgovarao je sa šeficom HUP-a Irenom Webber.

– S obzirom da je došlo do povećanja neoporezivih dodataka, realno je očekivati da će božićnice biti više. Svi poslodavci, a radili smo anketu i među članovima HUP-a, da rade sve što mogu u ovim inflatornim okolnostima olakšaju našim zaposlenicima njihove troškove života, kazala je Webber.

Teško je reći od člana do člana, ali je jasno da će svi poslodavci isplatiti koliko je moguće, koliko im njihov račun dobiti i gubitka omogućava. Napominjem, i visoki su troškovi energenata i ulazni troškovi, nalazimo se teškim okolnostima divljajućih cijena energenata i troškova, pritisci su veliki, dodala je.

Share.

Leave A Reply