PRIPREMITE SE NA VRHUNSKU POHLEPU: SUCI SU ODBILI POVIŠICU OD 700 EURA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Suci opet idu u bijeli štrajk, iako nitko nije primijetio razliku između vremena kad rade i kad štrajkaju. Naime, od svih institucija, građani najmanje povjerenja imaju u pravosuđe. Nije ni čudo kad se sporovi rješavaju godinama, pa i desetljećima.

Unatoč današnjem proglašenju mjera od strane Udruge hrvatskih sudaca, Ministarstvo pravosuđa i uprave ostaje privrženo dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika. Nažalost, one dolaze nakon odbijanja ovotjednog prijedloga Ministarstva o uvođenju materijalnih prava, a kojim bi se prosječna neto primanja sudaca uvećala za gotovo 700 eura u manje od godinu dana, priopćeno je u srijedu poslijepodne iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Naglašavaju kako je odlukom o pokretanju mjera upozorenja sljedećeg ponedjeljka, Udruga hrvatskih sudaca samo potvrdila točnost informacija koje su još prošlog tjedna objavljene u jednom mediju:

 

“Obavijest o odluci da će se, neovisno o tome što će Vlada u međuvremenu ponuditi, ponovo krenuti s mjerama upozorenja 22. siječnja, sucima je poslana u utorak, 9. siječnja, a u njoj se napominje da medijima nije dan točan datum početak štrajka iz taktičkih razloga, po savjetu PR službe”.

 

U Ministarstvu pravosuđa su podsjetili da je posljednji sastanak na kojem je ponuđeno uvođenje materijalnih prava pravosudnim dužnosnicima održan u ponedjeljak, 15. siječnja, dakle, danima nakon što je Udruga već poslala obavijest svom članstvu da će pokrenuti mjere upozorenja 22. siječnja, a nastavno na najave bojkota rada u izbornim povjerenstvima i ultimatumom koji su javno komunicirali prema Vladi.

 

“Unaprijed dogovoreni bijeli štrajk pokazuje da na posljednje razgovore s Ministarstvom, predstavnici Udruge nisu dolazili s namjerom postizanja rješenja ove situacije. Ministarstvo ostaje otvoreno za sastanke s Udrugom hrvatskih sudaca, ali naglašava kako ovakav pristup komunikaciji nije dobar za razgovore, posebno imajući u vidu da je pravosudnim dužnosnicima ponuđeno drugo povećanje primanja u manje od godinu dana”, ističu u ministarstvu te podsjećaju i kako je predloženi model koji je na ovotjednom sastanku u ministarstvu članovima Udruge predstavio ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, uključivao uvođenje prava na božićnicu, regres, uskrsnicu, darova za djecu, sistematski pregled, a sve u visini ugovorenoj za državne službenike i namještenike.

 

Navode i kako su sucima dali realan i ostvariv prijedlog koji bi na mjesečnoj razini sucima značilo povećanje od dodatnih 115 eura neto.

 

“Zajedno s lanjskih povećanjima, prosječna neto primanja sudaca uvećala bi se tako za gotovo 700 eura. Ovo bi bilo najveće povećanje primanja sudaca u proteklih nekoliko godina da je Udruga na to pristala”, upozoravaju.

 

U  Ministarstvu pravosuđa pojašnjavaju i da su povećana i druga prava koja su ostvarena u prethodnoj godini, a koja su doprinijela povećanju primanja pravosudnih dužnosnika: u prvom redu narasle su naknade za upućivanje na drugi sud, a dobili su i veće naknade za dežurstva. Povećanje se, kako ističu, ne zasniva na pretpostavkama, nego na realnim podacima o isplaćenim plaćama sukladno sustavu Centraliziranog obračuna plaća prema kojima se svim sucima obračunavaju plaće.

“Vjerujemo da će predsjednici sudova sukladno normativnim ovlastima organizirati uredno i pravodobno obavljanje svih poslova na sudu, odnosno osigurati redovan rad sudova, a Ministarstvo pravosuđa i uprave u okviru svojeg djelokruga razmotrit će poduzimanje mjera s ciljem osiguranja ustavnog prava na pristup sudu”, zaključuju u svojoj reakciji na najavljeni štrajk iz nadležnog ministarstva.

 

Share.

Leave A Reply