Problem ilegalnog oružja je sve veći: Kalašnjikov se u oglasniku prodaje za tri tisuće kuna

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
U akciji ‘Manje oružja, manje tragedija’ od 2007. godine pa do sredine 2019. prikupljeno je ukupno 4.858 komada automatskog oružja
Na splitskom području prošle su se godine dogodila četiri ubojstva. Ilegalno oružje velik je problem. Možete ga naći čak i preko najjednostavnijih internet oglasnika.

36 metaka ispalio je Filip Zavadlav, a automatsku pušku potom je bacio u tek nekoliko metara udaljen kontejner. Odakle mu, policija i dalje ne zna, ali se nada i kako će im informacija biti jako brzo jasna.
– Nadam se da ćemo kroz kriminalističko istraživanje utvrditi odakle osumnjičeniku automatska puška, govorio je na policijskoj konferenciji nakon strašnog ubojstva načelnik Sektora krim-policije Ante Matković.

– Na godišnjoj bazi procesuiramo tridesetak kaznenih djela vezanih za nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih stvari, a oko tristo je optužnih prijedloga, rekao je Matković u nastavku.

Stručnjaci tvrde kako je do oružja jako lako doći. U kratko vrijeme i za tek nekoliko stotina eura. Ostalo ga je nakon rata, a i crno tržište je i dalje jako.
– Oružje je u najvećoj mjeri iz Domovinskog rata. Ljudi ga i dalje ilegalno posjeduju, pohranjeno je svugdje po Hrvatskoj i očito je da s nabavkom nemaju nemaju problema, rekao je Željko Cvrtila, stručnjak za sigurnost.

U akciji ‘Manje oružja, manje tragedija‘ od 2007. godine pa do sredine 2019. prikupljeno je ukupno 4.858 komada automatskog oružja, 8.299 komada kratkog vatrenog oružja i nevjerojatnih 5,112.307 komada streljiva i 5 tona eksploziva.

– Na cijelim prostorima postoji ilegalno oružje. Ne samo u Hrvatskoj, ono je i u Bosni i Hercegovini, ono je i u Srbiji, na Kosovu. Cijela je regija krcata ilegalnim naoružanjem i do njega se vrlo jednostavno može doći, govori Cvrtila.

Trostruko ubojstvo u Splitu i likvidacija Karmelina Fistanića na putu prema Omišu samo su neki od slučajeva koji su zgrozili Hrvatsku, ali u isto vrijeme poslali poruku o spremnosti sustava. Baš je taj sustav bio glavni razlog da je osumnjičeni Filip Zavadlav dobio strašnu podršku javnosti.

– Ne slavimo niti ubojicu niti njegovo nedjelo nego iz očaja vičemo na državu i njene institucije. S Filipom suosjećamo, Filip je mogao biti bilo tko jer u Hrvatskoj živi na stotine Filipa koje ova država ne želi vidjeti. Otvoreno, putem grupe, podižemo glas protiv trule države, napisao je jedan od članova nove ‘Pravde za Filipa‘ nakon što je stara grupa, koja je brojila gotovo 20 tisuća članova. naprasno nestala.

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply