Prvi put u Hrvatskoj pacijentu transplantirana tri organa: “Ovo je rijetkost u EU”

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

MINISTAR zdravstva Vili Beroš čestitao je timu Kliničke bolnice Merkur na prvoj višestrukoj transplantaciji jetre, gušterače i tankog crijeva istaknuvši kako se transplantacijski tim KB-a Merkur svrstao u sam svjetski vrh transplantacijske medicine.

“Čestitam timu KB Merkur koji je iznova pokazao izvrsnost hrvatske medicine prvom u Hrvatskoj višestrukom transplantacijom jetre, gušterače i tankog crijeva”, rekao je ministar Beroš, a navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva.

Istaknuo je da se transplantacijski tim KB-a Merkur, osim što su time pacijentu poboljšani ishodi liječenja i kvaliteta življenja, svrstao u sam svjetski vrh transplantacijske medicine što dodatno jača položaj Hrvatske kao najuspješnije članice Eurotransplanta i jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa.

“Značajni uspjeh KB-a Merkur dodatno potiče na nužne reformske iskorake koji će dodatno osnažiti zdravstveni sustav što KB Merkur, ostale zdravstvene ustanove i u konačnici naši pacijenti zaslužuju”, kaže ministar. “Iako su iza nas i pred nama novi testovi za zdravstveni sustav, svaki uspjeh odražava snagu i potencijale našeg zdravstva te je dodatni pokretač u stvaranju preduvjeta za nužne reformske korake”, dodao je. 

Beroš poručuje da su vlada i Ministarstvo zdravstva opredijeljeni za zakonske izmjene te dodatno unaprjeđenje zdravstvenog sustava te za otvoreni dijalog sa svima koji žele ojačati položaj djelatnika na kadrovskoj, organizacijskoj i financijskoj razini, s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava.

“Ovo je rijetkost i u EU”

Transplantacijski kirurg KB-a Merkur Stipislav Jadrijević rekao je da je multiviscelarna transplantacija solidnih organa, obavljena prije dva dana u KB-u Merkur, izvedena na pacijentu u terminalnom stadiju jetrene bolesti. Zbog višestrukih operacija tankog crijeva bolovao je i od sindroma kratkog crijeva te je time postao kandidat za transplantaciju jetre, gušterače i tankog crijeva, dodao je. 

Jadrijević je kazao i kako zahvat predstavlja ne samo novost na području transplantacije u Hrvatskoj nego je i rijetkost u ostalim zemljama Europske unije, poglavito u odrasloj populaciji. 

“Takve operacije se obavljaju svega dva do tri puta godišnje u najsofisticiranijim centrima u EU”, rekao je Jandrijević i dodao kako mu je drago da i ministar Beroš prepoznaje izvrsnost djelatnika KB Merkur.

izvor: Hina/Index.hr

Share.

Leave A Reply