Splićani doniraju knjige Vukovarcima: U prvih desetak dana prikupljeno ih je više od 1500!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U povodu predstojećeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara književnik i publicist Siniša Vuković, u svojstvu predsjednika Društva hrvatskih književnika ogranak Split, pokrenuo je inicijativu za donacijama knjiga za Gradsku knjižnicu Vukovar. Ogranku DHK priključila se i splitska Gradska knjižnica Marka Marulića u kojoj građani mogu ostaviti poklonjene knjige. Kako se splitska GKMM nalazi na desetak lokacija u gradu, osim u središnjici (u zgradi bivše ‘Depadanse’) knjige je moguće odnijeti i u njezine podružnice u kvartovima Bol-Plokite, Brodarica, Spinut, Trstenik, Ravne Njive, Meje, Žrnovnica i Podstrana. Po riječima voditeljice programa GKMM-a, Ivane Salvador, u prvih desetak dana prikupljeno je više od 1500 knjiga razne tematike, među kojima je veliki broj vrlo kvalitetnih novijih knjiga koje neće tek puniti police, već će biti interesantne korisnicima za posuđivanje i čitanje.

U ovu brojku nisu uračunate knjige koje su donirale zaista sve splitske institucije kojima se DHK obratio s molbom, a to su Književni krug Split, Verbum, Naklada Bošković, Zavod HAZU, Matica hrvatska Split, Napredak, Crkva u svijetu i Slobodna Dalmacija. Svoja izdanja i publikacije poklonili su i HNK Split, Muzej Grada Splita i Državni arhiv u Splitu. Po svemu sudeći splitska donacija Vukovaru sadržavat će nekoliko tisuća naslova, što će biti mala knjižnica u knjižnici.

Kao logistička pomoć ovom projektu priključila se i splitska HVIDRA, na čijem je čelu Mladen Šiško, koji prikupljaju knjige i odvode ih na zbirno mjesto u svoje prostorije u Kineskom zidu na Spinutu, odakle će bit otpremljene izravno u Vukovar.

Siniša Vuković najavljuje kako je ovo samo početak suradnje između Splita i Vukovara, jer je u planu još nekoliko projekata koji će povezati dva gotovo dijametralno udaljena prostora u Hrvatskoj. Građani knjige mogu donositi na sve lokacije GKMM u Splitu zaključno do 15. studenoga, nakon čega će na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara biti poslane u naš Grad Heroj.

Preuzeto sa: dalmatinskiportal.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: