Stiže novi toplinski val

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

NOVI tjedan na kopnu će početi uz oblačnije, kišovitije i svježije vrijeme, piše HRT.

No već u ponedjeljak popodne oblaka i kiše bit će sve manje. A od utorka opet većinom sunčano, suho i vruće, sredinom tjedna i vrlo vruće uz još jedan toplinski val i temperaturu i iznad 35 stupnjeva, barem do petka. I na Jadranu će biti sunčano, gotovo i bez oblaka na nebu. Noći tople, od sredine tjedna u mnogim mjestima i vrlo tople, a danju vruće, dok će osvježenje s mora donositi sjeverozapadnjak. A kiša koja je već prijeko potrebna mjestimice će pasti u ponedjeljak, ali uglavnom u malim količinama, ponegdje u Dalmaciji opet će izostati, piše HRT.

Kišna epizoda u ponedjeljak

U ponedjeljak će ponegdje biti kiše.

No i ova kišna epizoda bit će kratka jer će već tijekom dana tlak postupno rasti, a od sredine dana se i istodobno razvedravati. Stoga će i na istoku kiša biti češća u prvom dijelu dana, kada su ponajprije u zapadnoj Slavoniji lokalno mogući i izraženiji pljuskovi. Popodne će sunčanih razdoblja biti sve više, a temperatura će porasti do 28 stupnjeva.

U središnjim predjelima malo svježije, između 24 i 27. U noći i ujutro uz prevladavajuće oblačno vrijeme povremeno će biti kiše, lokalno moguće i intenzivnijih pljuskova, a zatim postupan prestanak oborine i razvedravanje. Najveća vjerojatnost za lokalno izraženije pljuskove je u noći na sjevernome Jadranu i u gorju. Već tijekom jutra uz obalu će se postupno razvedravati, dok će se u unutrašnjosti zadržati promjenljiva naoblaka iz koje će ponegdje pasti i malo kiše. Mjestimična kiša moguća je i u Dalmaciji ponajprije u prvom dijelu dana, dok će popodne prevladavati sunčano i suho, uz pokoji lokalni pljusak moguć tek u unutrašnjosti.

Jutarnja temperatura između 17 i 22, a dnevna oko 30 uz većinom umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar koji će nakon bure od sredine dana zapuhati i na jugu zemlje. Pritom će more biti uglavnom malo do umjereno valovito. I ovdje će u prvom dijelu dana biti promjenljive naoblake, no prijeko potrebna kiša opet bi u većini mjesta mogla izostati.

Od utorka raste temperatura

Od utorka pretežno vedro, a i temperatura će rasti zbog čega nas sredinom tjedna čeka još jedan toplinski val. Noći će opet u mnogim mjestima uz obalu biti vrlo tople, a dani posvuda vrući, dok će tek blago osvježenje donositi vjetar s mora. I na kopnu sredinom tjedna vrlo vruće, uz temperaturu u mnogim mjestima i višu od 35 stupnjeva, a i noći će biti sve toplije.

U utorak gotovo da neće biti vjetra pa je ujutro mjestimice moguća i magla, a od srijede će povremeno puhati umjeren vjetar južnih smjerova. Dakle, nakon kraće kišne epizode dolazi dulja i mnogima neugodnija sunčana i vruća.

Stoga je od srijede na snazi i upozorenje na vrućinu. Vrhunac toplinskog vala bit će u četvrtak, a kraj vjerojatno za vikend.

DHMZ je na svojim stranicama objavio tablicu toplinskih valova za sljedeće dane. Kao što se vidi, temperatura će sve više rasti. No treba dodati da DHMZ-ova tablica ide samo do četvrtka, dok se vrhunac toplinskog vala očekuje u subotu.

Izvor: index.hr

Share.

Leave A Reply