Tko će prvi u Hrvatskoj dobiti cjepivo protiv korone? Hoće li cijepljenje biti obavezno? Evo što kaže Capak

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Sasvim sigurno će Hrvatska kupiti to cjepivo i na kraju će platiti cijenu. To je vrlo slično nabavci pandemijskog cjepiva protiv gripe. U slučaju da dođe do pandemije, Hrvatska plaća rezervaciju. Onda kad se izolira virus i kad se počne proizvoditi cjepivo, mi ćemo brzo doći na red jer plaćamo rezervaciju. Oni koji ne plaćaju rezervaciju doći će kasnije na red i neće moći na vrijeme cijepiti populaciju”, objasnio je šef HZJZ-a Krunoslav Capak Dnevniku Nove TV.

“To radi EU, ne radimo mi to. Mi samo EU-u prijavljujemo količinu za koju smo zainteresirani, a oni provode javni natječaj, dogovaraju cijenu i ugovaraju redoslijed”, odgovorio je na pitanje kod koje tvrtke je rezervirano cjepivo.

Na pitanje kome je namijenjeno 1,5 milijuna doza, objasnio je da se radi o rizičnim skupinama: “To su osobe preko 50 godina i osobe s kroničnim bolestima. Važno je i da se zdravstveni djelatnici cijepe”, najavio je Capak.

“Mislim da će interesa sigurno biti, ali neće biti obavezno”, najavio i rekao da se sasvim sigurno ove godine cjepivo neće razviti jer treba proći brojna ispitivanja na velikom broju ljudi, a zatim treba registrirati cjepivo. Tek potom slijedi proizvodnja.

“Da se proizvelo dovoljno doza za cijeli svijet, neće biti dovoljno niti šest mjeseci, nego će otprilike trebati godina ili godina i pol. Neće svi u svijetu moći biti cijepljeni istovremeno. Ali s obzirom da imamo taj mehanizam zajedničke nabave s Europskom unijom i zemljama EU-a, mislim da ćemo biti među prvima”, rekao je Capak za Novu TV.

Share.

Leave A Reply