Trojica splitskih policajaca svojom su akcijom raznježila Hrvatsku: Da smo došli malo kasnije, dupin ne bi bio živ.

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zapovjednik policijskog plovila Split, Mate Merčep i njegovih dvoje kolega policajaca (Marko Tadić i Jure Katavić) iz PU splitsko-dalmatinske su u utorak ujutro krenuli u nadzor državne granice prema Visu, ali jedan iznenadni poziv za pomoć ih je skrenuo osam kilometara sa rute.

Okrenuli su plovilo, a zatim su sva trojica iz mora, kod rta Čiovo, četrdesetak minuta spašavali i spasili dupina dugog oko dva metra i teškog oko sedamdeset kilograma.

Ovi djelatnici Pomorske policije PU splitsko-dalmatinske doživjeli su danas nepodijeljene simpatije cijele javnosti, a pričaju nam kako je akcija protekla.

– Ribari su primjetili ranjenog i bespomoćnog dupina i o tome obavijestili Centar 112, a oni nas. Da smo došli pola sata kasnije, dupin ne bi bio živ. Bio je zamotan u konope koji su mu nanijeli duboke rane po tijelu pa se nije ni micao od nemoći. Taj snop konopa oštetio mu je strašno stražnji dio peraje, a bio je zamotan oko njega u dužini oko pedeset metara – pričaju nam.

A to najbolje objašnjava Marko Tadić koji se spustio do ruba broda i pažljivo kidao te konopce, nakon što su trojica mezomarinerom (štap sa kukom) privukli dupina uz brod.

– Dupin nas je primio prijateljski, kao da je osjetio da mu želimo pomoći. Cijelo vrijeme je bio miran, a valjda i nije mogao biti drugačiji s obzirom da je iscrpljen.Tko zna kada se jadan zapleo u ribarski konop? Možda je bio pet sati, a možda je bio i par dana, mi to ne znamo. Dok sam polako rezao konope oko dupina, pazio sam da ne prerežem konop od mezomarinera s kojim su dupina uz plovilo držala moja dvojica kolega – priča nam Marko.

– Jednom se dupin malo trznuo jer je mislio da smo ga oslobodili, ali to nije išlo baš tako brzo. Puno nam je savjetima pomogao profesor sa Veterinarskog fakulteta u Zagrebu koji nas je na mobitel navodio. Kada dupin prodiše i nekoliko puta zaroni, onda on može otplivati, bio je njegov savjet.Tako je na kraju i bilo – pričaju nam Katavić i Merčep.

Merčepov sin ima dvanaest i pol godina i zanima ga samo Hajduk, ali mu je isto bilo jako drago čuti kako je tata napravio pravi podvig sa svojim kolegama.

U svakom slučaju u arhivama i na portalima će ostati zabilježen ovaj dan kada su policajci skrenuli s rute da bi, kao i mnogo puta do sada pomogli, ali sada bespomoćnoj i ranjenoj životinji.

Merčep je u ožujku 2019. u Lori spasio maltezera koji se na hladnoći utapao.

– Sad je on udomljen u Kaštelima i baš mi je drago da je na sigurnom i toplom – nasmijao se gorostas Merčep.

Dupin je drugačije prirode, njega ne drži jedno mjesto, ali sigurno svojim ranjenim perajama maše po Jadranskom moru zahvaljujući ovim divnim ljudima.

izvor: slobodnadalmacija.hr

 

Share.

Leave A Reply