UŽIVO Premijer Andrej Plenković danas podnosi Saboru Godišnje izvješće Vlade

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Očekivati je da će se premijer osvrnuti na prvih sto dana svoje druge Vlade potvrđene u srpnju ove godine

Pojedinosti tog izvješća nisu poznate, no za očekivati je da će se premijer osvrnuti na prvih sto dana svoje druge Vlade potvrđene u srpnju ove godine, na reformske prioritete iz Programa 2020.-2024., kao i na daljnje aktivnosti za zaštitu zdravlja i života ljudi, očuvanje radnih mjesta te gospodarske i financijske stabilnosti u borbi protiv pandemije Covid-19.

“Ovo je po mnogočemu posebna godina, suočavamo sa izazovima bez presedana. Svijet zadesila najveća pandemija od Prvog svjetskog rata, uz to naš glavni grad Zagreb pogodio je najrazorniji potres u zadnjih 140 godina, šteta je procijenjena na 86 milijardi kuna, što je oko 60 posto državnog proračuna, zbog asvega toga suočeni s najvećim gospodarskim, zdravstvenim i  

 

 

 

 

Rebalans proračuna

Unatoč brojnim izazovima s kojima se dnevno nosi, od pandemije, preko posljedica potresa u Zagrebu, do pada gospodarstva, Vlada je uspjela pripremiti  rebalans ovogodišnjeg i prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu te poreznu reformu, novi val rasterećenja.

Premijer jedanput godišnje, na početku jesenskog zasjedanja, usmeno predstavlja Saboru Godišnje izvješće Vlade. Njegov govor može trajati do jedan sat i na njega nisu dopuštene zastupničke replike. O izvješću mogu raspravljati samo klubovi zastupnika kojih je trenutno 13.

Po završetku rasprave, premijer ima pravo i na završno 20-minutno izlaganje.

Hrvatski sabor u utorak je, uz pojačane epidemiološke mjere, počeo novu sjednicu koja će trajati do sredine prosinca.

Zbog mjera zaštite od zaraze koronavirusom, zastupnici, osim u Velikoj vijećnici, sjede u još pet dvorana, a dio njih u raspravama sudjeluje i glasuje i putem video-veze i to pozitivni na koronavirus te oni koji su u samoizolaciji.

Kako bi se mogućnost zaraze svela na najmanju mjeru, Sabor svaka dva sata ima stanku od 10 minuta kako bi se provjetrile dvorane u kojima zastupnici sjede. Zastupnici su od ranije obvezni nositi maske, dezinficirati ruke, držati razmak, a kao i svima koji ulaze u Sabor, mjeri im se temperatura.

Unatoč svim mjerama, nekolicina zastupnika trenutno je pozitivna na Covid-19, a dio ih je u samoizolaciji.

Zbog svega navedenoga, predsjednik Sabora Gordan Jandroković zastupnike je pozvao da budu odgovorni i solidarni jedni prema drugima kako bi se moglo kvalitetno raditi.

Izvor: rtl.hr

Share.

Leave A Reply