vica Todorić predao se istražiteljima u Londonu! Donosimo detalje kako je najtraženiji hrvatski bjegunac završio u rukama britanske policije

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

15.20 – Predsjednik saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Orsat Miljenić (SDP) izjavio je u utorak kako je uhićenje Ivice Todorića u Londonu bilo vrlo izvjesno, s obzirom da za svakog bjegunca koji se nalazi na području Europske unije smatra vrlo izvjesnim njegovo uhićenje.

Miljenić je novinarima nakon sjednice povjerenstva rekao kako je uhićenje Todorića bilo tek pitanje vremena, istaknuvši kako nije riječ o političkoj odluci, već o suradnji pravosudnih tijela.

“Prema tome, naše pravosudno tijelo izdalo je nalog i po njemu će postupati pravosudno tijelo Ujedinjenog kraljevstva”, dodao je.

Upitan očekuje li da će Velika Britanija izručiti Todorića Hrvatskoj, odgovorio je kako očekuje da je hrvatski uhidbeni nalog tako dobro napravljen i postavljen da će mu svaka europska zemlja udovoljiti, kao što i hrvatska tijela odgovaraju nalozima koji dolaze iz drugih europskih zemalja.

“U pravilu, kod tih postupaka nema nekih razloga zašto se njima ne bi udovoljilo. Rok za izručenje se tu kreće oko dva mjeseca i to je nekakav maksimum, ali često to ide i brže. Kada sve ide po nekom redu i kada je sve složeno onda je to to”, kazao je Miljenić.

Nije želio komentirati navode da će se Todorić pred britanskim pravosuđem od izručenja braniti tvrdnjama da su mu u Hrvatskoj narušena ljudska prava.

“Svaka zemlja ima neku svoju praksu i svoja postupanja, ali u pravilu takva pozivanja unutar europskog uhidbenog naloga, odnosno europskog pravnog prostora nisu uspješna”, rekao je Miljenić i dodao kako se podrazumijeva da svaka zemlja koja je u Europskoj uniji drži do ljudskih prava i poštuje ih.

13:41 – Premijer Andrej Plenković komentirao je prigodom otvaranja 40. jubilarnog Interlibera vijest o uhićenju Ivice Todorića.

– Primio sam tu informaciju, sve je to sukladno Europskom uhidbenom nalogu. Slijedi uobičajena procedura, a ja ne želim spekulirati što će dalje biti. Todorić ima prava kao okrivljenik i vjerujem da će ih koristiti i ne želim o vremenskim okvirima špekulirati – kazao je premijer.

Upitan je li naše pravosuđe znalo gdje se Todorić nalazi i je li Britancima dojavilo njegovu adresu Plenković je kazao da ne zna, ‘jer je to stvar naših tijela koja su nadležna, sigurno ne izvršnih vlasti’ – kratko je komentirao premijer Plenković.

13:40 – Već su jutros neslužbeno potvrdili visoki izvori iz ravnateljstva policije da očekuju njegovu predaju, a prema svemu sudeći u policiji su i bili na neki način u kontaktu s najtraženijim hrvatskim bjeguncem jer najava predaje Ivice Todorića ni za koga od visokih izvora u policiji nije bila iznenađenje, pi[e Jutarnji list.

Kako su objasnili, bijeg i skrivanje za Ivicu Todorića je bila najgora opcija. Kako smo neslužbeno doznali, i njegovi branitelji tijekom prošlog tjedna sugerirali su mu kako mu je najbolja opcija predaja pa i čak u slučaju da ga se izruči Hrvatskoj.

Okolnosti vezane uz istragu u slučaju Agrokor su takve da bi po procjeni odvjetnika on mogao biti pušten na slobodu uz jamčevinu. Ako ostane kao razlog za pritvor utjecaj na svjedoke, Ivica Todorić bi mogao biti pušten iz pritvora nakon što se ispitaju predloženi svjedoci. No, to sve ovisi o tome kad će biti izručen Hrvatskoj. Ukoliko se Ivica Todorić složi da ga se izruči Hrvatskoj, procedura predaje mogla bi biti brza, a ukoliko se bude protivio izručenju Hrvatskoj taj postupak će sigurno trajati nešto duže.

13:24 –  MUP je također na svojim stranicama potvrdio da je najtraženiji hrvatski bjegunac u rukama britanske policije.

– Hrvatska policija zaprimila je obavijest da je Ivica Todorić (1951.) u 9,04 sati po lokalnom vremenu pozvan u Charing Cross Police Station u Londonu gdje je i uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga kojeg je po nalogu ŽDO-a Zagreb raspisala hrvatska policija – stoji u kratkom priopćenju.

13:04 – Ivica Todorić predao se policiji u postaji Charing Cross u Londonu! Kako javlja N1, hrvatska policija zaprimila je obavijest da je u 9:04 po lokalnom vremenu Ivica Todorić stigao u Charring Cross policijskoj stanici u Londonu gdje je i uhićen po Europskom uhidbenom nalogu.

12:19 – Hrvatska je direktno poslala Velikoj Britaniji službeni europski uhidbeni nalog koji se odnosi na Ivicu Todorića.

To ujedno znači da je vlasnik koncerna Agrokor definitivno u Velikoj Britaniji. Tamošnja policija sada mora postupiti prema tom nalogu i privesti Todorića, ali to ne znači da će on odmah biti izručen Hrvatskoj.

Njegovi odvjetnici odmah po uhićenju (a možda se Todorić i sam prijavi, i to već danas), mogu pokrenuti proces u kojem će tražiti zabranu izručenja i koji bi mogao trajati mjesecima…

12:12 – Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u utorak nije želio komentirati medijske tvrdnje da hrvatske vlasti znaju gdje se nalazi odbjegli Ivica Todorić za kojim je raspisana tjeralica, a policija se nije službeno oglasila o nagađanjima da će se Todorić predati britanskim vlastima.

“Nemam ništa na tu temu reći osim onoga što vam ponavljam svih ovih dana”, kazao je Božinović na znanstvenom skupu o velikim skupovima podataka na Visokoj policijskoj školi.

Tjednik Nacional u utorak je objavio da “hrvatske vlasti točno znaju gdje u Londonu živi odbjegli šef posrnulog Agrokora te su o tome informirale Britance, iako skrivaju te informacije od javnosti”.

Mediji neslužbeno navode da je hrvatska policija britanskim kolegama dostavila Todorićevu adresu te da bi se on uskoro mogao predati britanskim vlastima kako bi izbjegao uhićenje.

N1 navodi da će nakon predaje policiji Todorićevi odvjetnici pokrenuti postupak zaštite od ekstradikcije s obrazloženjem zaštite od političkog progona.

11:08 – Vlasnik posrnulog koncerna Agrokor Ivica Todorić prošlog je tjedna završio na Europolovom popisu najtraženijih bjegunaca, a istog dana kada je to objavljeno, on je putem svog bloga ustvrdio kako hrvatske vlasti cijelo vrijeme znaju njegovu točnu adresu.

“Moji su odvjetnici u stalnom kontaktu s vlastima i nadležnim institucijama kojima je poznata moja adresa, i to još od prije nego što je protiv mene pokrenuta bilo kakva istraga”, napisao je na blogu Ivica Todorić dodajući kako se ne skriva te da mu je savjest čista.

Informacije i medijska nagađanja kako će se Ivica Todorić danas prijaviti policiji komentirala je i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je sudjelovala na otvorenju treće poslovne konferencije domovinske i iseljene Hrvatske ‘MEETING G2.3’.

‘Čula sam da je u Velikoj Britaniji, ali ne znam njegovu adresu’, kratko je izjavila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Grabar Kitarović pojasnila je i suprotstavljene stavove u odnosu na premijera Plenkovića oko Istražnog povjerenstva za Agrokor.

“Želim da je sve transparentno, da javnost zna istinu. Svjesna sam da su postojala zakonska ograničenja, ali mislim da je fleksibilnost potrebna i da se zakoni mogu mijenjati kad je interes javnosti velik i da se raščisti situacija tako da svi koji su krivi i koji su doveli do ove situacije s Agrokorom za to i odgovaraju. Ovo je doista najveći skandal i afera koja jako utječe na stabilnost gospodarstva, kreditore i kooperante”, rekla je Grabar Kitarović.

Neslužbeno doznajemo kako je Ante Todorić sigurno prijavljen u Londonu te da hrvatske vlasti znaju adresu na kojoj je prijavljen, a s velikom vjerojatnošću se pretpostavlja da je u istom gradu i Ivica Todorić.

Preuzeto sa: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: