Zbog 23 kune viška ugostitelju 25 tisuća kuna kazne: ‘Zašto bih trebao ostati u takvoj državi?’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Uspješnom poduzetniku iz Novigrada su inspektori iz Ministarstva financija odredili 25.200 kuna kazne jer su u novčaniku konobara koji radi u restoranu njegovog hotela pronašli 23 kune viška, piše Glas Istre.

– Prošle su jeseni inspektori obilazili ugostiteljske objekte u našem gradu i obavljali svoj redovan nadzor kontrole naplate prometa u kafićima i restoranima. Tako su došetali iznenada i do mog hotela i zavirili u novčanik konobara koji je radio u jutarnjoj smjeni. Budnom oku inspektora nije promakao spomenuti višak u novčaniku, a konobar je pokušao objasniti da je to napojnica, odnosno manča, što je uredno zavedeno i u zapisniku, ispričao je novigradski poduzetnik.

Konobar je inspektoru kazao da su te 23 kune dio napojnice koju je ranije dobio od gostiju, koji su svoju konzumaciju plaćali gotovinom. Odmah pri ulasku u objekt inspektor je zatražio da mu pruži novčanik, tako da nije stigao izdvojiti razliku, ali je napomenuo da postoji moguća razlika od 23 kune.

Izravno podriva stabilnost

Carinska uprava i njezina služba za nadzor iz Pule visinu kazne obrazložila je ovako: “…ovo tijelo uzelo osobito u obzir kao otegotnu okolnost da se u konkretnom slučaju radi o počinjenju djela prekršaja iznimne i očite društvene opasnosti kojim se izravno podriva stabilnost i temeljni smisao uređenja poreznog sustava s izravnim društveno štetnim konzekvencama za stabilnost ukupnog poreznog sustava Republike Hrvatske… Temeljem članka 76. stavka 1. Prekršajnog zakona uz primjenu članka 192. stavaka 6. Općeg poreznog zakona od poreznog obveznika oduzima se imovinska korist ostvarena počinjenjem prekršaja u iznosu od 23 tisuće kuna.”

– Možda je ovo obrazloženje za izricanje prekršaja običan copy-paste, šablonizirani tekst, ali meni je zazvučalo kao pretjerano treniranje strogoće i zaista bi trebalo biti uvredljivo za svakog hrvatskog poduzetnika koji uredno ispunjava sve svoje obveze prema državi i ostalim poslovnim partnerima. Trideset godina sam u poduzetništvu, zapošljavam stotine radnika i osvajao sam prestižne nagrade za rezultate rada. Stoga mislim da su trebali provjeriti status moje firme i pokazati malo poštovanja, pronaći i olakotne okolnosti. Mogli su mi poslati opomenu, kulturnu obavijest, a ne ovako rigoroznu kaznu, kazao je ugostitelj iz Novigrada za Glas Istre.

– Toliko o razvoju poduzetništva i turizma u nas, toliko o poticajnim mjerama od strane države prema poduzetnicima. Ma recite mi, zašto bih trebao ostati u takvoj državi? Nisam jedini koji tako razmišlja. Pa zamislite vi takve optužbe i tolika kazna zbog samo 23 kune manče, zaključio je ogorčeno.

Share.

Leave A Reply