Duhanski div razmišlja o napuštanju Hrvatske, zna se i zašto: Bez posla ostaje 500 radnika?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U kuloarima se već neko vrijeme spominjala takva mogućnost, ali ipak je kao bomba odjeknula neslužbena informacija da multinacionalna kompanija British American Tobacco (BAT) namjerava ugasiti Tvornicu duhana Rovinj i proizvodnju preseliti iz Kanfanara nedaleko od Rovinja u neku drugu državu. Iz te kompanije su tim povodom samo šturo poručili da “BAT kontinuirano radi na evaluaciji proizvodnih lokacija” što je diplomatska poruka da se o tome ozbiljno razmišlja.

Prema dostupnim informacijama, čelnici BAT-a nezadovoljni su ukupnim poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj, ali i kontinuiranim povećavanjem trošarina na cigarete. Posljednji su put trošarine na cigarete povećane 1. travnja ove godine, a u BAT-u su, kako doznaje Jutarnji list, do posljednjeg trenutka ulagali nade u to da će Vlada ipak, barem zbog nove krize, odustati od povećanja trošarina. Već se tada u neslužbenim razgovorima moglo čuti kako u toj multinacionalki počinju ozbiljno razmišljati o preseljenju proizvodnje u neku drugu državu.

Da nije riječ samo o taktičkim igrama, uvjeravaju dobri poznavatelji prilika u toj kompaniji i navode kako će bez jake reakcije Vlade, koja bi donekle olakšala poslovanje duhanske industrije u Hrvatskoj, svoju namjeru doista realizirati u dogledno vrijeme. Štoviše, navode kako su neki procesi u tom smislu već i počeli, iako neki sindikalni čelnici to demantiraju.

”Ništa od toga. Ništa se ne događa, i to je netočna informacija”, kratko je rekao sindikalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske u toj tvrtki Branko Korotaj. Na pitanje kako je moguće da se u medijima pojavila takva informacija, a sindikalisti ne znaju ništa, odgovorio je da to neće komentirati.

Malo je rječitiji bio njegov kolega Ivica Blažević, regionalni povjerenik tog sindikata za Istru koji ima ured u Splitu: ”Baš sam na putu za Kanfanar gdje ću se sastati sa sindikalnim povjerenikom zbog te situacije. Naći ću se i s direktorom tvornice, ali dosad nisam imao nikakvih informacija o zatvaranju tvornice. Jedina informacija koju sam dobio jest ta da od toga ne bude ništa”.

Cijelu priču nisu previše htjeli komentirati ni istarski političari. ”Neću komentirati odluku privatne kompanije za koju ni Županija ne zna”, poručio je istarski župan Fabrizio Radin putem svoje glasnogovornice, a kanfanarski načelnik Sandro Jurman vjeruje da BAT neće “dignuti sidro”: ”Jasno je da velika multinacionalna kompanija kao što je BAT teži da ima što efikasniju i racionalniju proizvodnju. Tvornica u Kanfanaru spada u red tvornica koje imaju korektan status unutar BAT-a i vidjet ćemo u kojem će se smjeru to kretati. Neću se upuštati u spekulacije, ali sam optimist po pitanju proizvodnje cigareta u Kanfanaru. U kontaktima sam s menadžmentom tvornice i još uvijek, koliko znam, nije situacija takva da će se uskoro dogoditi zatvaranje proizvodnje u Kanfanaru”.

”Ono što je najvažnije u cijeloj priči izvan samog zapošljavanja jest komunalna naknada od 100.000 eura godišnje. Nije to najpresudnije za proračun, ali naravno da nije nebitno. Tvornica nam je bitna jer ondje radi dobar dio stanovnika Kanfanara, ali i Rovinja te okolice”, zaključio je Jurman.

Jedna od bitnijih stvari u financijskom smislu za Hrvatsku jest to što u državni proračun BAT uplaćuje oko tri milijarde kuna trošarina i poreza. U Vladi i Ministarstvu gospodarstva zasad nemaju komentara na ovu temu jer se, kako je rečeno, najprije moraju informirati o cijelom slučaju. 

Share.

Leave A Reply

%d bloggers like this: