Solinski poduzetnici lani nadmašili kolege iz Splita, kaštelanski godinu završili u gubitku. Prva po dobiti je kladionica iz Dugopolja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Solinski poduzetnici prošle su godine nadmašili kolege iz Splita: ostvarili su 438 milijuna kuna dobiti, dvostruko više od Splićana, čija lanjska zarada iznosi 203,9 milijuna kuna.

Prema podacima koje je objavila Financijska agencija (Fina), Split je po broju poduzetnika, zaposlenih i ukupnim prihodima prvi u županiji i drugi među gradovima i općinama u Hrvatskoj, njegovih 7855 poduzetnika s 37.767 zaposlenih ostvarilo je 24 milijarde kuna prihoda, no po dobiti je na 18. mjestu u zemlji i drugi u županiji. Solin je s 832 poduzetnika 23. u zemlji, brojem od 6746 zaposlenih je na 20. mjestu, po 4,9 milijardi kuna lanjskih prihoda je 18. u zemlji, no po dobiti je 8. u zemlji i prvi u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Na listi najboljih gradova i općina po ukupnim prihodima poduzetnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji nakon Solina i Splita, s 3,3 milijarde kuna prihoda, je Omiš, čiji su poduzetnici zaradili lani 71,3 milijuna kuna, što im je osiguralo 37. mjesto u zemlji. Kaštela su četvrti grad po prihodima od tri milijarde kuna, no kaštelanski poduzetnici su godinu završili s gubitkom od 276,8 milijuna kuna, što ih spušta na 554. mjesto u zemlji, slijedi Vrgorac s 1,8 milijardi kuna prihoda i s 51,9 milijuna kuna dobiti, što ga smješta na 54. poziciju među svim gradovima i općinama u Hrvatskoj.

Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije prošlu godinu završili su s neto dobiti od 571 milijun kuna, što je u odnosu na godinu prije manje za 37 posto, ili 211 milijuna kuna, i što joj osigurava deveto mjesto među svim županijama prema dobiti.

Ostale dalmatinske županije su poslovale s gubicima. Zatvaranje gospodarstva, pad prometa i turizma najviše su naudili poduzetnicima Dubrovačko-neretvanske županije, koja je lani poslovala s najvećim minusom u zemlji od 765,9 milijuna kuna, poduzetnici Šibensko-kninske županije poslovali su s 226 milijuna kuna minusa, a Zadarska županija s 40,6 milijuna kuna gubitka u prošloj godini.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply