Wall Street pao zbog napetosti između SAD-a i Kine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, što dovodi u pitanje realizaciju trgovinskog dogovora od početka godine između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava.

Dow Jones pao je 101 bod ili 0,41 posto, na 24.474 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,78 posto, na 2.948 bodova, a Nasdaq indeks 0,97 posto, na 9.284 boda.

Pad indeksa posljedica je rasta napetosti između Washingtona i Pekinga, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će oštro reagirati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga i da bi taj čin naišao na međunarodnu osudu.

Kina je, naime, u četvrtak najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon lanjskih prodemokratskih prosvjeda u Hong Kongu, kojim bi se Hong Kongu zabranilo otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inozemstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju središnju vlast u Pekingu.

Ranije je, pak, američki državni tajnik Mike Pompeo kritizirao reakciju Kine na izbijanje koronavirusa, a uplatu Kine od dvije milijarde dolara za borbu protiv pandemije nazvao beznačajnom u usporedbi sa stotinama tisuća izgubljenih života i nastalom štetom.

Kina je, pak, poručila da se neće suzdržavati od eskalacije tenzija.

„Čini se da će Kina biti vreća za udaranje u predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u. Bijela kuća je procijenila da je učinkovitije udarati po Kini nego spašavati ono što je ostalo od prve faze trgovinskog dogovora“, kaže Bob Shea, direktor u tvrtki TrimTabs Asset Management.

Zbog toga su jučer pale cijene dionica u većini od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, a najviše, više od 1 posto, u energetskom, rudarskom, potrošačkom i tehnološkom.

Dan prije S&P 500 indeks dosegnuo je najvišu razinu u posljednja dva mjeseca. Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, taj je indeks porastao više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina. No, i dalje je udaljen oko 13 posto od svoje rekordne razine, dosegnute 19. veljače.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,86 posto, na 6.015 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,41 posto, na 11.065 bodova, a pariški CAC 1,15 posto, na 4.445 bodova.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply