Ivošević o dodjeli koncesijskih odobrenja za Bačvice: “Odabrali smo metodu “najbržeg prsta” i smanjili broj ležaljki na 150″

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević na svojim društvenim mrežama pojasnio je kako funkcionira odobrenje koncesija na plaži Bačvice te redukciju ležaljki.

– Ovih dana neki problematiziraju dodjelu koncesijskih odobrenja za plažu Bačvice pa moram razjasniti neke činjenice.

Za one koji me ne znaju, napomenut ću da su Bače moj drugi “dnevni boravak”, mjesto na kojem od djetinjstva ostavljam većinu svog slobodnog vremena. O tome što je za Bačvice i za domaći svit najbolje, svakodnevno razgovaram s tim istim domaćim svitom pa i udrugom Eko društvo Picigin Bačvice čiji sam i član.

Za početak ću istaknuti da smo broj dopuštenih ležaljki na cijeloj plaži smanjili na 150, što je čak četiri puta manje nego što je do sada bio slučaj. Od toga će ih 50 biti na sredini plaže, 50 na Željezničara i 50 na suprotnoj strani uvale. Osim toga, prilikom dodjele koncesijskih odobrenja gradonačelnik Ivica Puljak nije svojevoljno odabrao metodu dodjele po prinpicu „najbržeg prsta“ kako neki tvrde – to je bila jedina legalna mogućnost.

U prvoj verziji Plana upravljanja pomorskim dobrom na području Grada Splita za 2022., predvidjeli smo provođenje natječaja za dodjelu koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru, što bi se, posljedično, odnosilo i na Bačvice. Željeli smo da na plažama i pomorskom dobru u našem gradu rade oni koji bi najviše ponudili na natječaju, što je u javnom interesu.

Međutim, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture potom smo dobili jasnu uputu da natječaje ne možemo provoditi jer bi time izravno prekršili Uredbu o postupku davanja koncesijskog odobrenja na pomorskom dobru.

Spornu uredbu donijela je Vlada 2004. godine, a u njoj se jasno navodi da “ukoliko za istu mikrolokaciju pristignu dva ili više zahtjeva koji udovoljavaju uvjetima za davanje koncesijskog odobrenja, prednost će imati ranije zaprimljeni zahtjev”. Osim ministarstva, isto nam je potvrdio i Upravni odjel za pomorstvo i turizam Splitsko-dalmatinske županije.

To znači da je omražena metoda “najbržeg prsta” punih 18 godina jedini način da jedinica lokalne samouprave izda koncesijsko odobrenje na pomorskom dobru. Osim toga, ovom uredbom propisane su i cijene koje se od 2004. godine nisu mijenjale. Primjerice, ležaljku koja se u sezoni iznajmljuje za 100 do 150 kuna po danu, koncesionar Gradu Splitu plati samo 80 kuna godišnje! Za 100 ležaljki i suncobrana godišnje ćete tako izdvojiti samo 8000 kuna. Teško je izračunati koliko su milijuna kuna jedinice lokalne samouprave u Hrvatskoj izgubile zbog ove uredbe, a još teže koliko će tek izgubiti, ako se ova uredba hitno ne izmijeni.

Na slici vidite kako je to bilo prije na Bačvicama. Probajte izbrojati ležaljke, ako vam to nije dovoljno otiđite na Google maps i prebrojite ih i na Željezničara i na drugoj strani uvale – stoji u Ivoševićevoj objavi. 

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply