Kinesko cjepivo za Covid-19 moglo bi biti dostupno već do kraja godine

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Farmaceutska tvrtka u državnom vlasništvu Sinopharm tvrdi da bi cjepivo trebalo biti gotovo do Božića, nakon što završe konačna testiranja.

Dužnosnici su se bojali da cjepivo možda neće biti spremno do sljedeće godine jer je nedostatak novih slučajeva zaraze u Kini otežao testiranja, javlja N1.

No, u inozemstvu su odrađena alternativna testiranja, a u trećoj i posljednjoj fazi testiranja planiraju zaposliti oko 15 000 volontera u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Šef Sinopharma poručio je kako bi mogli proizvesti oko 220 milijuna cjepiva godišnje.

 

Početna ispitivanja pokazala su da bi dvije do tri doze bile potrebne za svaku osobu kako bi cjepivo moglo učinkovito djelovati.

Kina broji 1,4 milijardu ljudi, što znači da bi se britanski i američki dužnosnici mogli upustiti u bitku za cjepivom ako se pokaže da je uspješno.

Pokazalo se da cjepivo aktivira antitijela kod dobrovoljaca u prvoj i drugoj fazi eksperimenta, a i dosadašnji nalazi pokazuju da je cjepivo sigurno.

No, iako su nalazi obećavajući, još uvijek nema dokaza da cjepivo može spriječiti osobu od zaraze virusom.

Kina se natječe s američkim, britanskim i njemačkim tvrtkama da bude prva koja će na tržište izbaciti učinkovito cjepivo protiv Covida-19 kako bi se okončala pandemija.

Trenutno se testira najmanje osam kandidata za cjepivo proizvedenih u Kini. Svi su u različitim fazama kliničkih ispitivanja.

Cjepivo je razvijeno zajedno sa stručnjacima s Instituta za biološke proizvode u Wuhanu i Pekinškog instituta za biološke proizvode.

Predsjednik Sinopharm Grupe Liu Jingzhen iznio je obećavajuće tvrdnje da će cjepivo biti dostupno na tržištu u prosincu, nakon završetka treće faze kliničkih ispitivanja.

“Osobno sam primio dvije doze cjepiva, nije bilo nikakvih nuspojava”, dodao je.

Uzimajući u obzir činjenicu da bi bile potrebne dvije doze za svaku osobu, sugerira se da bi samo dio kineske populacije mogao biti cijepljen, piše Daily Mail.

Share.

Leave A Reply