‘Morska vila‘ izvučena na površinu i maknuta od benzinske postaje koja je počela s radom. Još se ne zna u koje će brodogradilište biti otegljena

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Turistički brod “Morska vila”, koji je u prvim satima nedjelje udario o Zapadnu obalu i potonuo, izvučen je na površinu i pomaknut od benzinske postaje, te bi tijekom dana trebao završiti u brodogradilištu.

Lučki kapetan Željko Kuštera kaže kako su po Pomorskom zakoniku izdali rješenje za uklanjanje podrtine, nakon čega je brod pomaknut istočno od benzinske crpke koja se nalazi na Zapadnoj obali.

“Podrtina je stabilizirana. Još će se obaviti i pregled, nakon čega će se odnijeti prema brodogradilištu. U ovom trenutku je najvažnije da smo oslobodili benzinsku postaju namijenjenu za tankanje goriva plovilima”, rekao je za Hinu kapetan Kuštera.

Kazao je i kako još ne zna u kojem će brodogradilištu završiti “Morska vila” jer o tome odlučuje vlasnik plovila.

U ponedjeljak su ronioci splitske tvrtke “Stijeg” padobranima uspjeli s morskog mulja izvući “Morsku vilu”, 21-metarski brod koji je u prvim satima nedjelje udario o kraj na Zapadnoj obali te uskoro potonuo.

Na brodu se nalazilo 50 putnika. Kapetan je kazneno prijavljen, a zbog alkoholiziranosti od jednog promila ostao je u postaji do otrežnjenja. Poslije se otkrilo da su mu istekle sve pomorske svjedodžbe, kao i da nije bio najavljen dolazak tog broda u luku.

Zbog te havarije, od nedjelje ujutro benzinska postaja za plovila na Zapadnoj obali nije mogla raditi jer se drugi brodovi nisu mogli vezati, pa su brojni nautičari morali po gorivo u Milnu, na Hvar ili u Trogir.

Po tvrdnjama splitskih skipera, kapetanu “Morske vile” A.R. (40) iz Trogira tijekom plovidbe je otkazala brodska hidraulična kopča, tzv. getriba, i iako je pokušao napraviti manevar, nije mogao spustiti gas. U jednom se trenutku čak uspio i vezati, no zbog udarca o obalu uskoro je potonuo. Kapetan uz “Morsku vilu” ima još jedan brod, kojim je vozio i humanitarne ture za nezbrinutu djecu. Brod koji je doživio havariju navodno je služio za glazbene ture.

izvor: Hina/Slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply