Studenti Prava se bune na upravu fakulteta zbog niske prolaznosti i izostanka ispitnog roka. Utjeha stiže iz Rektorata, ali ne samo za njih

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Drugim prosvjedom u dva mjeseca, studenti Pravnog fakulteta izrazili su nezadovoljstvo zbog pristupa fakultetskog vodstva i loše organizacije rada od samog početka epidemije koronavirusa.

Jedan od studenata koji je dao podršku prosvjednicima ali je želio ostati anoniman, istaknuo je da je osim 30-ak okupljenih studenata puno više nezadovoljnih koji se zbog profesora nisu htjeli javno izlagati.

Negoduju zbog ukidanja obročnog plaćanja godine, iznimno niske prolaznosti ispita, uz to su prosvjedovali zbog ukidanja obećanog dodatnog ispitnog roka u travnju te neodržavanja online predavanja koja su studentima drugih splitskih fakulteta bila omogućena.

– Svi fakulteti su se organizirali za online ispite i predavanja, a nama su online putem jedino bili dostupni materijali. Prema našim informacijama, većinom su ih izrađivali asistenti, a ne profesori – kazao nam je jedan od studenata. Kaže da su tražili nadoknadu travanjskog roka, a ponuđeni dekanski kao alternativa onom proljetnom im ne odgovara.
– Inače se na dekanski rok može prijaviti jedan predmet, a ove godine su dali da se može izaći s više predmeta.

Nažalost, ne bi se ni to organiziralo da nije bilo pritiska studenata. Dakle, nisu se održavala predavanja i konzultacije već smo dobili samo materijale, a sada će se taj rok održati tako da se polažu ispiti dan za dan ili se neki čak poklapaju isti dan – veli jedan od studenata.

Mahom su se okupili polaznici druge godine koja je, kažu, zbog predmeta i profesora najteža. Svi ti studenti nisu samo nezadovoljni organizacijom fakulteta i neodržavanjem predavanja, prosvjedovali su i zbog iznimno niske prolaznosti ispitnih rokova.

– Na Studomatu sam provjerio da je osam posto prolaznost na ispitu Kaznenog prava, Obiteljsko isto osam, na ispitu Financijskog prava prolaznost je devet posto. Da je riječ o najgoroj generaciji, ne može biti toliko niska prolaznost. Sve su to predmeti s druge godine, inače zahtjevne zbog profesora i samih predmeta, i teško da znam nekoga tko je u roku dao tu godinu – navodi naš sugovornik.

Osim toga, nije odobreno obročno plaćanje godine, što je gotovo najveći problem većini studenata.
– Samo djeca branitelja mogu obročno plaćati godinu te ako su primanja u kućanstvu manja od određenog i premalog iznosa, ali većina studenata ne ispunjava njihove kriterije za obročno plaćanje. Njihove roditelje, koji u najvećem postotku plaćaju godinu, također je pogodila kriza i nemaju novca za platiti godinu odjednom – negodovao je jedan od prosvjednika.

Splitski rektor prof.dr. Dragan Ljutić je već ranije, kad su prvi put prosvjedovali studenti Pravnog fakulteta, rekao da će im se nastojati izići u susret što se tiče još jednog izvanrednog ispitnog roka.
Sada ide i korak dalje: donijet će odluku da se, zbog pandemije koja je znatno otežavala nastavu i organizaciju ispita u aktualnoj akademskoj godini, studentima svih sastavnica Splitskog sveučilišta omogućiti dodatni ispitni rok.
– Moramo pokazati fleksibilnost i dobru volju prema našim studentima, naročito u ovim okolnostima – kazao je rektor Ljutić.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply