U Bračkom kanalu održana vježba spašavanja na moru, sudjelovalo 20 zemalja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

SPLIT je domaćin trodnevnog skupa europskih obalnih straža, na kojemu sudjeluju predstavnici 20 zemalja i Europske komisije. U Bračkom kanalu održana je i pomorska vježba. Tom prigodom ministar obrane komentirao je i problem s gradnjom četiri ophodna broda Obalne straže u Brodosplitu, koji je pred stečajem.

Uz brodove hrvatske Obalne straže u pomorskoj vježbi sudjelovali su i specijalizirani brodovi europskih agencija za nadzor ribarstva i pomorsku sigurnost. Simulirane su aktivnosti sprječavanja nelegalnog ribolova i spašavanja na moru, piše HRT.

 

“Aktivnosti i postupanja se provode u slučaju jedne veće pomorske nesreće, u sklopu koje će biti demonstrirane sposobnosti za sprječavanje onečišćenja mora i ujedno traganje i spašavanje na moru”, rekao je komodor Damir Dojkić, zamjenik zapovjednika HRM-a.

“Moramo biti spremni na nove izazove”

Glavne teme Foruma europskih Obalnih straža nadzor su ribolova i očuvanje morskog okoliša. Svjedoci smo toga da na moru prijeti sve više opasnosti.

“Nove geopolitičke okolnosti, pitanje klimatskih promjena, dovode pred nas neke nove teme za koje moramo biti spremni. Upravo zbog toga EMSA sa svim svojim sredstvima i novim tehnološkim razvojem podupire ovakvu suradnju”, rekla je Maja Markovčić Kostelac, izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost.

“Nalazimo se u zahtjevnim vremenima i važno je da dijelimo informacije, da izgradimo zajednički sustav koji će nam omogućiti da prepoznamo probleme i pravodobno reagiramo”, rekla je Iglika Yakova, zamjenica načelnika Uprave za pomorstvo i ribarstvo – DG Mare.

Banožić: Brodovi moraju biti dovršeni

U Brodosplitu su četiri nedovršena ophodna obalna broda hrvatske Obalne straže. 

“Zakon kaže da se brodovi imaju završiti ili, ako je tvrtka završila u poteškoćama, neka se predaju i mi ćemo ih završiti dalje, ono što očekujemo od tvrtke Brodosplit, odnosno BSO-a, da jasno se iskaže mogu li oni naše brodove završiti ili ne mogu”, poručio je Mario Banožić, ministar obrane RH.

Projekt je vrijedan 430 milijuna kuna i država je već platila 70% tog iznosa, no iz Brodosplita žele dodatni novac zbog inflacije i poskupljenja proizvodnje. Kako će se rasplesti ta situacija ovisi o dogovoru države i Brodosplita, koji će ovoga mjeseca doznati sudsku odluku je li u predstečajnom ili pak stečajnom postupku.

Share.

Leave A Reply