U splitskom KBC-u prvi puta transplantirali krvotvorne matične stanice: ‘Oporavak naše prve pacijentice teče dobro!’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
U splitskom KBC-u prošlog je tjedna napravljena prva transplantacija krvotvornih matičnih stanica. Pripreme su bile dugotrajne, ali ovakva transplantacija konačno je napravljena i u drugom najvećem gradu u Hrvatskoj. Zagreb je prvu transplantaciju imao još 1983. godine.
– Cijeli tim ljudi, od hematologa, transfuziologa, mikrobiologa i ostalog osoblja, uz podršku Udruge leukemije i limfomi Split, dugo se pripremao za ovaj pothvat. Ovo je veliki iskorak i za hrvatsku medicinu jer je ovaj ogroman uspjeh napravljen izvan Zagreba – kazao je Julije Meštrović, ravnatelj splitskog KBC koji je posebno naglasio podršku iz Zagreba.
 Naša prva pacijentica ima 62 godine, osjeća se dobro i njezin oporavak ide prema planu – rekao je Dominik Lozić, voditelj Zavoda za hematologiju.
 Jako sam sretna zbog toga što smo uspjeli jer se 2008. godine rodila ideja, a 2011. smo dobili dozvolu iako nismo mogli raditi zbog tehničkih poteškoća. Imali smo podršku KBC Zagreb, tadašnji ravnatelj dr. Ivo Ivić ponovno je oživio tu ideju, a danas pod vodstvom Julija Meštrovića uspjeli smo u tome – nadovezala se Jela Mratinović-Mikulandra, voditeljica Zavoda za transfuzijsku medicinu. 
Radost i zadovoljstvo izrazila je i Amara Trgo, predsjednica Udruge leukemija i limfomi.
– Od 1998. godine liječnici hematolozi splitske bolnice udružili su se zajedno s bolesnicima i njihovim članovima obitelji u ovu udrugu kako bi stvorili maksimalne uvjete i olakšali bolesnicima liječenje u Splitu. Dugo vremena smo prikupljali humanitarnu pomoć i uložili sve što je potrebno kako bi naši bolesnici dobili liječenje kakvo zaslužuju – zaključila je Trgo.
izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply