Prognoza: Na Jadranu danas povratak sunca i olujna bura

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dugonajavljivana promjena nekim je krajevima donijela probleme u obliku nevremena i olujne bure, nekima pak priželjkivanu kišu, a stiglo je i osvježenje, piše HRT. Jesenski ugođaj u kopnenim krajevima neće dugo potrajati. Već u ponedjeljak slijedi razvedravanje, a zatim i većinom sunčano vrijeme. Iako će dnevna temperatura sredinom tjedna porasti ponegdje i do 30 °C, valja računati na jutarnju svježinu, osobito do srijede na kopnu, gdje će mnogima dobro doći i dugi rukavi. Na Jadranu još u ponedjeljak relativno vjetrovito pa ponovno mirnije… Ljetu još nije kraj, ali je velikoj vrućini i sparini!

Ponedjeljak – razvedravanje, slabljenje bure

U Slavoniji, Baranji i Srijemu kiša će do jutra uglavnom prestati, ali će se danju zadržati umjereno do pretežno oblačno. Puhat će većinom umjeren sjeverozapadni vjetar i temperatura danju porasti na malo iznad 20 °C.

Poslijepodnevne vrijednosti podjednake onima na istoku bit će i u središnjoj Hrvatskoj. No, jutarnje će biti osjetno niže zbog slabljenja vjetra i razvedravanje tijekom noći. Ujutro ponegdje može biti i magle, a temperatura samo oko 11 °C.

U noći će se razvedriti i u gorskoj Hrvatskoj, te osobito na sjevernom Jadranu, gdje će biti sunčano, uz umjerenu i jaku buru, podno Velebita s olujnim udarima. Po gorskim kotlinama gorske ujutro mjestimice magla, ali i prilično svježe, s temperaturom i nižom od 10 °C. Danju na sjevernom Jadranu oko 25 °C.

U Dalmaciji također razvedravanje, pa danju pretežno sunčano, ponegdje i vedro. Puhat će umjerena i jaka bura, ponegdje i s olujnim udarima, a poslijepodne i sjeverozapadnjak, osobito na otvorenom moru. More većinom umjereno valovito, kao i  na sjevernom Jadranu. Najviša temperatura zraka od 25 do 28 °C, a noć znatno ugodnija za spavanje od mnogobrojnih prošlih.

Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će mjestimične kiše biti još uglavnom u noći i ujutro, a tijekom dana će se djelomično razvedriti. Puhat će slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura oko 19 °C.

Od utorka – pretežno sunčano uz slabiji vjetar, te ponovno toplije, ali uz svježa jutra

U nastavku tjedna na kopnu pretežno sunčano, nerijetko i vedro, uz uglavnom slab vjetar. Ujutro mjestimice može biti i magle, pogotovo još u utorak, kada će biti i najsvježije. Dnevna će temperatura pak zamjetno rasti i sredinom tjedna će već biti vrlo toplo, ponegdje moguće i oko 30 °C. Potkraj tjednaponovno se povećava vjerojatnost za nestabilnije vrijeme.

Na Jadranu će u danima koji slijede ponovno biti obilje vedrine i sunca, a bura i sjeverozapadnjak će oslabjeti. I temperatura će porasti, ali danju neće biti onako vruće kao što je bilo prošlih dana.

IZVOR: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply