Vakula otkrio što nas čeka u sljedećim danima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

ČETVRTAK je bio relativno topao dan u odnosu na sljedeće, tijekom kojih će jutra na kopnu biti uglavnom s minusima, a i na Jadranu će dvoznamenkasta temperatura biti sve rjeđa, u nedjelju možda čak i sasvim izostane.

Danas će u većini Hrvatske izostati oborina, a i vjetar će na moru oslabjeti. No, već u noći na subotu jačat će bura, s kojom će sve do nedjeljnog poslijepodneva opet ponegdje biti prometnih nevolja, a možda i poneke pahulje snijega, piše Zoran Vakula za HRT.

Val hladnoće

Njega će biti ne samo u gorju nego vjerojatno i u nekim nizinama, osobito unutrašnjosti Dalmacije, te u Posavini i Srijemu. Većini zamjetniji bit će pad temperature, na kopnu i jutarnji minusi. Vjerojatnost prvog hladnog vala povećava se već u sljedećem tjednu.

U istočnoj će Hrvatskoj tijekom noći i jutra još biti povremene kiše, ponegdje i snijega, a danju uglavnom suho, uz promjenljivu naoblaku, pri čemu će se oblačnije zadržati u Posavini i Srijemu. Vjetar većinom slab, a temperatura zraka ujutro najniža oko 0 °C, poslijepodne najviša između 4 i 6 °C.

Podjednaka temperatura, pa i malo niža bit će u središnjoj Hrvatskoj. Oborina će biti još uglavnom u noći, uz iznimku Karlovačke županije, gdje će slabe kiše i snijega vrlo vjerojatno biti i tijekom dana.

I u gorskoj će Hrvatskoj prevladavati oblačno, uz daljnje manje povećanje snježnog pokrivača, osobito u Gorskome kotaru. Na sjevernom Jadranu više sunčana vremena, napose u Istri, ali ponegdje još i malo kiše, poglavito na otocima. Slaba do umjerena bura prema kraju dana će jačati, kao i valovitost mora. Najniža temperatura zraka od 2 do 7 °C, u gorju -4 do 0 °C, a najviša 7 do 11 °C, u gorju -1 do 3 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije većinom suho i barem djelomice sunčano, uz uglavnom slabu do umjerenu buru te malo do umjereno valovito more. Najniža temperatura zraka od 4 do 8 °C, u unutrašnjosti i samo oko -1 °C, a najviša od 9 do 13 °C.

I na jugu hladnije, uz buru

Podjednako malo hladnije nego što je uobičajeno za početak prosinca bit će i na jugu Hrvatske, gdje je i u petak moguća mjestimična kiša, osobito prema otvorenome moru, koje će još u noći biti i jače valovito. Tijekom dana u smirivanju, kao i jugozapadnjak, koji će zamijeniti najprije jugo, prema kraju dana sve češća bura.

Osim pada temperature, na Jadranu će tijekom vikenda osjećaj hladnoće pojačavati bura, koja će sve do nedjeljnog poslijepodneva često biti jaka, osobito na sjevernom dijelu i olujna. Od ponedjeljka pak mirnije, stabilnije i sunčanije, uz porast temperature, najprije dnevne, od utorka i noćne i jutarnje.

Stiže snijeg u nizine

Za vikend i početkom novog tjedna hladnije, na kopnu uz sve češće i zamjetnije jutarnje minuse. Osim sunčanih razdoblja tijekom vikenda će biti i sporadičnih oborina, posebice u nedjelju u gorju, te unutrašnjosti Dalmacije i istočnoj Hrvatskoj, pri čemu će snijega biti i u nekim nizinama, osobito u Posavini i Srijemu, ali i Zagori.

Sudeći prema dugoročnim prognozama za zimu – hladnih valova ne bi smjelo biti previše ove zima, ali prvi od njih mjestimice je moguć već u sljedećem tjednu.

IZVOR: index.hr

Share.

Leave A Reply