Alarmantno iseljavanje iz samog centra grada! Krpetić: Prema posljednjem popisu stara gradska jezgra brojila je oko 3300 stanovnika, a prema prijavama adresa sada ondje stanuje tek 1500 ljudi

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ove subote u Splitu je održano šesto u nizu od 13 predavanja u sklopu EU projekta Projekt Solar – Sunčani Varoš sretnih stanovnika, revitalizacija prostora i uspostava društveno kulturnog centra u kontaktnoj zoni povijesne jezgre grada Splita.

Tema je bila “Mjerenje broja stanovnika gradske jezgre Dubrovnika putem internog popisa stanovništva kao alat mjerenja stvarne depopulacije”, a kao predavač izlagao je Marin Krstulović, predsjednik vijeća gradskog kotara Grad u Dubrovniku koji se dosta bavi održivosti života u jezgri, ugroženog gubitkom stanovništva, neodrživim turizmom i svim onim problemima koje tište povijesnu gradsku jezgru.

Krstulović je Splićanima ispričao kako su, prilikom izrade Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a “Starim gradom”, 2016. godine, građani koji stanuju u dubrovačkoj gradskoj jezgri, na volonterskoj bazi proveli Popis stanovništva u kotaru Grad, što je omogućilo djelomično zaobilaženje grešaka državnih popisa poput lažnog popisivanja stanovnika te iznjedrilo sociološko – demografsku sliku života u jezgri.

– Dubrovački volonterski popis proveden od strane “susjeda” pokazao je realnije stanje populacije nego državni popis, u kojem je broj stanovnika uvećan za one koji koriste prijavu u jezgri, radi iznajmljivanja apartmana te drugih pogodnosti koje lažna prijava donosi.

Potrebe realnije procjene broja stanovnika kao i njihovog životnog prostora i života (privatnog i javnog) su neophodne kako bi znali i imali podatke bez kojih zajednica ne može imati, a ni planirati održivi razvoj odnosno boriti se protiv depopulacije, gentrifikacije i drugih nepogoda vezanih uz život – rečeno je na izlaganju.

Depopulacija se događa i u splitskoj gradskoj jezgri, a opstanak sadašnjih stanara u njoj ovisi uvelike o uskoj suradnji i razumijevanju od strane gradskih vlasti koje bi trebale više uvažavati stanovnike centra grada.

– Prema posljednjem popisu stanovništva stara gradska jezgra brojila je oko 3300 stanovnika. Prema prijavama adresa MUP-u izračunao sam da sada u jezgri stanuje oko 1500 stanovnika, no vidjet ćemo konačan broj kada rezultati novog popisa stanovništva budu objavljeni.

Svakako, život u staroj gradskoj jezgri ima svoje specifičnosti i izazove, a bez dobre komunikacije gradske vlasti sa stanarima nema pomaka naprijed. Stanare bi se trebalo zaista saslušati, uvažavati oko svih važnih i manje važnih pitanja vezanih uz život u jezgri i njezino funkcioniranje.

Mi smo kroz udrugu pokazali kako možemo biti korisni i konstruktivni. Ovo izlaganje kolega iz Dubrovnika dobrodošlo je u razvijanju metoda oko demografskih pitanja, a sličnim putem nastavljamo dalje, pa najavljujemo za utorak u 18 sati predavanje na temu Đardina koje će zasigurno biti zanimljivo građanima Splita – kazao nam je Marin Krpetić iz udruge Get.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply