Apel iz splitske bolnice; pozivaju se darivatelji krvi s krvnim grupama 0+, A- i B- da daruju krv i spase nečiji život

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iz Splitske bolnice stiže apel darivateljima krvi s krvnim grupama 0+ A- B- da daruju krv i spase nečiji život. Uz riječi – krv je nezamjenjiv lijek, a jedini izvor tog lijeka je čovjek, u Crvenom križu darivatelje pozivaju da krv daruju na Zavodu za transfuzijsku medicinu pri KBC Split svakim radnim danom, i to ponedjeljkom, utorkom i petkom od 07:30 do 15:30 h, te srijedom i četvrtkom od 7:30 h do 19:00 h.

COVID NAPOMENE ZA DARIVATELJE

Pritom je, kako navode, važno uzeti u obzir i ove aktualne Covid-19 napomene za darivatelje

-Osobe koje su bile u izolaciji (oboljeli od COVID-19) i razvile su simptome bolesti (simptomatski) mogu darovati krv 28 dana nakon prestanka simptoma.

– Osobe kojima je laboratorijski potvrđena infekcija SARS-CoV-2, a nisu razvile simptome bolesti (asimptomatski), mogu darovati krv 14 dana od datuma uzimanja uzorka za testiranje.

– Nakon cijepljenja protiv Covid-19 za većinu cjepiva (Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/Oxford,Jansen/ Johnson&Johnson, Sputnik V) odgoda darivanja je 48 sati nakon cijepljenja zbog moguće pojave lokalnih simptoma na mjestu primjene cjepiva (bol, svrbež, crvenilo, otok). U slučaju pojave nuspojava na cjepivo (umor, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina, limfadenopatija) odgoda darivanja je 7 dana od prestanka simptoma.

U Crvenom križu ističu i kako liječnik na temelju fizikalnog pregleda i darivateljevih podataka o zdravstvenom stanju donosi odluku može li osoba darivati krv, uz napomenu da se s podacima koji se dobiju u razgovoru s liječnikom postupa sukladno Općoj uredbi o zaštiti osobnih podataka.

KRITERIJI ZA DARIVANJE KRVI

Podsjećamo i da svaka osoba dobrog općeg zdravstvenog stanja može dati krv. Muškarci mogu darivati punu krv svaka 3 mjeseca, a žene svaka 4 mjeseca, a prema sljedećim kriterijima:

– Preporučuje se dob od 18 do 65 godina, odnosno do 60 godina ako osoba daruje krv prvi put. Iznimka su redoviti darivatelji koji do 70. godine mogu darivati krv 1-2 puta godišnje, prema odluci liječnika specijalista transfuzijske medicine.

– Tjelesna težina: iznad 55 kg

 

– Tjelesna temperatura: do 37°C.

– Krvni tlak: sistolički od 100 do 180 mm Hg, dijastolički od 60 do 110 mm Hg.

– Puls: od 50 do 100 otkucaja u minuti.

– Hemoglobin: muškarci 135 g/L, žene 125 g/L

PRIVREMENO ODBIJANJE DARIVATELJE

Privremeno odbijanje darivatelja događa se sljedećim slučajevima:

– lakše akutne bolesti tipa prehlada, crijevna viroza, infekcija liječena antibiotikom, privremeno uzimanje antihistaminika, i /ili kortikosteroida

-žene za vrijeme menstruacije, trudnoće i dojenja.

-osobe koje su primile transfuziju, imale operativni zahvat, bile podvrgnute endoskopskom pregledu (artroskopija, kolonoskopija, gastroskopija,…) mogu darivati krv nakon 4 mjeseca od navedenog

– osobe koje su bile na akupunkturi, tetovirale se ili bile podvrgnute bušenju uha ili bilo kojeg drugog dijela tijela mogu darivati krv nakon 4 mjeseca od navedenog

– osobe koje su konzumirale alkoholna pića 8 sati prije darivanja

TRAJNO ODBIJANJE DARIVATELJE

Trajno se, pak, odbijaju za darivanje krvi osobe koje boluju od ozbiljnih bolesti srca i krvnih žila, kroničnih bolesti dišnog, mokraćnog ili probavnog sustava, autoimunih bolesti, zloćudnih bolesti, kroničnih zaraznih bolesti, dijabetesa ovisnog o inzulinu, psihičkih ili neuroloških bolesti.

Neke osobe zbog svog socijalnog ponašanja pripadaju skupinama s povećanim rizikom za dobivanje krvlju prenosivih zaraznih bolesti i one ne smiju darivati krv, a riječ je o sljedećim skupinama:

 

– ovisnici o alkoholu ili drogama

– osobe koje često mijenjaju seksualne partnere

– osobe koje su uzimale drogu putem igle

– osobe koje su liječene zbog spolno prenosivih bolesti

Za sve dodatne informacije darivatelji su pozvani obratiti se na broj telefona 021/ 556-191.

 

Share.

Leave A Reply