Apel iz splitskog ‘Prometa‘: Stariji i ugroženi, izbjegavajte vožnju autobusima u najprometnije školske sate, mladi uopće ne nosi maske!

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Splitski tinejdžeri bunt u 2020. vide kao nenošenje maski u autobusu, a iz ‘Prometa’ apeliraju na građane iz ugroženih skupina da izbjegavaju prijevoz autobusom koji nije nužan u najprometnije ‘školske’ sate.

Pola autobusa balavurdija bez maske, na znanje školi i roditeljima! Upozorio je tako naš čitatelj, ljutit zbog činjenice da baš svi mladi u autobusu sa Žnjana do Spinuta nisu nosili maske.

– Pitanje je to kojim bi se trebao pozabaviti Županijski stožer civilne zaštite. Mladi često stave maske na ulazu, čim sjednu skinu ih. Problem nastaje kad vide jedni druge – objašnjava Hrvoje Mlikota, povjerenik Sindikata vozača i prometnih radnika u ‘Prometu’ i dodaje kako su najgori takozvani ‘vršni sati’.

– Da imamo autobuse od 50 metara u tim razdobljima u danu, ne bismo mogli osigurati socijalnu distancu. Naši vozači putnike na kulturan način zamole da stave maske, a ako se odluče za interventniji pristup primjerice, ako zaustave autobus ili slično – događaju se incidenti. Podsjećam vas na nedavni događaj kada je dječak, upozoren da stavi masku pljunuo starijeg kolegu- kaže Mlikota.

Miroslav Delić, direktor Prometa, osudio je prijetnje, verbalne i fizičke napade s kojima se vozači gotovo svakodnevno susreću te uputio apel:

– Dojava s terena kaže da su 30 do čak 40 posto putnika u tim vršnim satima umirovljenici pa bi im poručio da ako zbilja nije potreba tih pola sata izbjegavaju vožnju autobusom.

Neuobičajena je to pozicija u kojoj su se našli Prometovi vozači. Oni sami, ukoliko imaju zaštitnu kabinu, ne moraju nositi masku jer za tim osim vizualnog efekta jednostavno nema potrebe.

– Radi jednog problematičnog dječaka ne možemo preuzeti pravnu odgovornost za neprevoženje ostalih putnika, a s nedavnom kampanjom o podizanju svijesti o nošenju maski zbilja smo iskoračili iz uobičajenog opisa posla jednog Sindikata – zaključuje Mlikota.

– Pazite na sebe!-  poručuje umirovljenicima Tijana Tešija, suradnica programa socijalizacije umirovljenika Zlatno doba udruge MI Split i dodaje:

– Kontinuirano upozoravamo na važnost brige za sebe. Da zaštitimo članove udruge do ovog tjedna nismo provodili nikakve aktivnosti. Naši članovi su odrasli ljudi s velikim životnim iskustvom, a mi ništa nikome ne možemo narediti, za to nismo ovlašteni, stoga – budite odgovorni.

Share.

Leave A Reply