BEČKE BANKE PODNIJELE TUŽBU ZBOG SPALADIUM ARENE ‘Napravit ćemo sve da zaštitimo interese Grada Splita’

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nastavlja se saga oko propalog projekta Spaladium Arene. Erste group bank i UniCredit bank, austrijske banke koje su financirale projekt javno-privatnog partnerstva, podnijele su tužbu protiv Grada Splita i privatnog partnera u izgradnji, tvrtke TPN Sportski grad u stečaju.

‘Obje banke sa sjedištem u Beču podigle su tužbu pred Trgovačkim sudom u Splitu i traže presudu kojom se raskida Ugovor o javno-privatnom partnerstvu za realizaciju izgradnje četiri objekta Sportsko-poslovnog centra u Lori sklopljen 2007. godine i da se Ugovor o kreditu od 25. travnja 2008, koji su banke sklopile s tvrtkom Sportski grad TPN, danas u stečaju, prenosi na Grad Split’, kaže gradonačelnik Ivica Puljak

Tužbeni zahtjev banaka identičan je zahtjevu koje su banke postavile 2015. godine u arbitražnom postupku. Grad Split uspio je poništiti arbitražu na Visokom trgovačkom sudu, no očito da austrijske banke ne odustaju. Radi se o priličnih 70 milijuna eura. Privatni partner, kojeg su osnovali IGH, Konstruktor i Dalekovod, završio je u stečaju i ne može isplatiti dug pa banke pragmatično traže da račun podmire građani Splita. Da je arbitraža ostala na snazi, to bi se prije ili kasnije dogodilo. Kada se rodila nada da je parničenju došao kraj i da će se tražiti nekakvo drugo rješenje za dovršetak projekta koji je uključivao i poslovni centar s garažom, bečke banke odlučile su se za novi napad. 

‘Arbitri su potpuno nezakonito nametnuli golemi teret građanima našeg Splita. Punomoćnik Grada Splita odvjetnik Kruno Peronja pravodobno je podnio odgovor na tužbu banaka te će Trgovački sud u Splitu u narednom razdoblju odlučivati o osnovanosti tužbe i tužbenog zahtjeva banaka. Grad Split poduzimat će sve zakonom dopuštene radnje da ostvari uspjeh i u ovom postupku’, kaže Puljak. 

Očito je da o nekog mirnog dogovora neće biti ništa. 

‘Ovaj potez banaka smatramo, najblaže rečeno, začuđujućim i zbog toga u ovom trenutku ne vidim potrebu za bilo kakvim pregovorima. Prema mojim saznanjima, Grad Split prema ove dvije banke nema niti jedne lipe dugovanja, niti bilo kakve obveze. Mi ćemo napraviti sve da zaštitimo interese Grada Splita’, zaključio je gradonačelnik Splita koji se našao pred još jednim velikim izazovom svog mandata.

izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply