Cijene klima uređaja narasle 15 posto, montaža i servisiranje još i više! Splitski trgovac: ‘Svjetski hohštapleri su upali u igru, neugodno nam je radi kupaca, poskupljenjima nema kraja‘

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Skuplja struja, skuplje grijanje i hlađenje, ali skuplji i klima uređaji, koji će u Dalmaciji već za koji tjedan u još intenzivniji pogon. Sezona je pred vratima, pa su se svi oni, koji su počeli učestalije angažirati servisere radi čišćenja svojih uređaja ili krenuli u nabavu novih, ostali zatečeni novim cijenama. U prosjeku višim za 10-15 posto, kažu nam splitski prodavači i serviseri, kojima posla ne manjka. Samo ih muči konstatno mijenjanje cijena i objašnjavanje razloga njihova podizanja kupcima.

– Non-stop se rade korekcije. Čim dajem ponudu, moram na njoj napisati da vrijedi deset dana, jer nam nakon tih deset dana već dođu druge cijene. Primjerice, Daikin ih je u 25 godina poslovanja do sada mijenjao samo jednom godišnje. I to bi obično bilo 2-3 posto, a sada su, prvi put u godinu dana, imali dva poskupljenja, najprije oko 5 posto, a sada, od 1. travnja, još 9 posto. I meni je, kao prodavaču, to šokantno, jer sam od Daikina navikao na sigurnost po pitanju cijene – kaže Splićanin Mario Anić.

Natukao je desetljeća rada s klimama i nikad, veli, nije bilo ovako. Iz Daikina mu, otkriva, posljednje poskupljenje od 9 posto čak nisu ni najavili, a do sada se to uvijek radilo i to dva mjeseca prije dizanja cijena. Uz to se ranije znalo da će one takve i ostati idućih godinu dana.

– I u normalnim vremenima bilo bi upitno hoće li se se uopće više dizati – objašnjava Anić donedavni način poslovanja napominjući kako se japanski proizvođači boljih klima uređaja poput Daikina, Mitsubishija, Toshibe… prate s cijenama (“svi su išli gore, zajedno rade na svemu”).

– Ali sada živimo u ludim vremenima, pa mi je taj skok od 9 posto oduzeo noge. Ne vidi se toliko ta razlika u cijeni na malim klimama, ali kada ste, primjerice, u situaciji da ste prošle jeseni dali ponudu nekom većem investitoru u vrijednosti nekoliko stotina tisuća kuna, a posao se, zbog zastoja u gradnji, realizira tek sada i tek sada ga naplaćujete, morate mu i objasniti zašto je došlo do promjene cijene. Nije to ugodna situacija. Ali kupci, koliko vidim, shvaćaju situaciju. Znaju da nije do nas, nama su naprosto druge cijene robe u nabavi i ne možemo tu ništa. Što se tiče malih klima, kupci će ih u prosjeku plaćati 500 ili 600 kuna više nego do sada, ali one će uvijek imati svoju publiku, jer je to nešto što im treba – govori Anić prognozirajući kako cijene uređaja još ići gore.

Razloge poskupljenja valja tražiti u rastu cijena materijala na dnevnoj bazi kao što je slučaj s bakrom (“puno ga je u vanjskoj jedinici, skuplja je plastika, aluminij…”), u koroni je enormno poskupio transport, a i ljudi u poslu je, dodaje Anić, sve manje zbog čega je skočila cijena rada. Zato se boji kako se priči s poskupljenjima ne nazire kraj…

– Prije početka rata u Ukrajini govorilo se kako bi se krajem godine mogle stabilizirati, ali sada čisto sumnjam. Mislim da svjetsko tržište još ne osjeća rat u Ukrajini, tek će ga osjetiti, još nije stigao na red. Tek sad su u igru upali raznorazni bjelosvjetski hohštapleri i kalkulanti. Jer, što?! Inflacija nam je nametnuta, ne zbog rata u Ukrajini nego zbog COVID-a. A sad još i rat… Ovo je vrijeme globalnih mešetara – najprije pandemija, pa rat, kud ćeš bolje. Smatram da su mešetari ti koji igraju ključnu ulogu. Tko je bogat još će se triput više obogatiti. A mi, obični ljudi, platit ćemo buletu – uvjeren je Mario Anić.


Montaža poskupila s 1000 na 1500 kuna

Skuplja je i montaža klima – dugo se za tu uslugu tražilo 1000 kuna, sada je to već od 1200 do 1500 kuna. Čišćenja se obavljaju za 200 do 400 kuna, a može i za manje kad u poštanskom sandučiću pronađete papirić s kontakt telefonom i porukom:”Akcija! Besplatan pregled vašeg klima uređaja. Čišćenje klime već od 150 kuna. LG, Panasonic, Mitsubishi, Toshiba, Hitachi, Classe, Sanyo…”

Serviseri nerijetko nude i popuste na količinu upozoravajući kako redovito otklanjanje prašine i nečistoća s jedinica klima uređaja poboljšava kvalitetu zraka čime se spriječava pojava respiratornih bolesti. Ujedno se i smanjuju krajnji troškovi do 20 posto, te produljuje vijek trajanja klima uređaja.

Ipak, u moru poskupljenja mnogi će upravo na godišnjem servisu klime nastojati uštedjeti koju kunu.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply