Dan KBC-a Split: emotivna svečanost u znaku zajedništva i zahvalnosti

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Svečanom sjednicom Upravnog vijeća jučer je obilježen Dan Kliničkog bolničkog centra Split. KBC Split formalno postoji od 15. veljače 1993. godine kada su u organizacijski i funkcionalno u jedinstvenu zdravstvenu ustanovu spojene Opća bolnica na Firulama, nekadašnja vojna bolnica na Križinama te bolnica za reumatske bolesti i rehabilitaciju “Splitske toplice”.

Nakon dvije godine neodržavanja zbog pandemijskih okolnosti, ove je godine svečana sjednica održana, s nešto manjim brojem uzvanika među kojima su uz djelatnike bili izaslanica ministarstva zdravstva i posebna savjetnica ministra, primarijus Vera Katalinić-Janković, izaslanik nadbiskupa splitsko-makarskog, mons. Nediljko Ante Aničić, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Ivica Puljak, rektor splitskog sveučilišta prof.dr.sc. Dragan Ljutić te dekan Medicinskog fakulteta prof.dr.sc. Ante Tonkić.

Ravnatelj bolnice, prof.prim.dr.sc. Julije Meštrović, ovom je prigodom održao prezentaciju o stanju i aktualnim projektima u KBC Split, kao i o perspektivi centra u narednim godinama.

Ravnatelj Meštrović podsjetio je da na ovim prostorima, na potezu od Trsta do Atene, Zagreba i Barija, nema veće ustanove ni poslodavca. U KBC Split zaposleno je 4100 djelatnika, od čega većina medicinskog osoblja. – “KBC Split strateški je važan zbog položaja, ali jednako tako jer se ovdje rađa najviše djece u Hrvatskoj. Služimo populaciji od oko 20 posto građana RH, a ljeti taj broj ide do 1,5 milijuna. Izazovno je vrijeme pandemije, a KBC Split služi svima i sve je u jednoj ustanovi. U Covidu smo sjajno funkcionirali, premještali i vraćali odjele, uspostavili tim za Covid i samo mogu zahvaliti kolegama i sestrama što su radili nesebično, otvoreno, lojalno svojoj ustanovi i građanima. Uspjeli smo sačuvati sustav u izazovnim i teškim vremenima”, rekao je Julije Meštrović.

U periodu od 2018. do danas, među ostalim, rekonstruirane su klinika za onkologiju i radioterapiju, u dnevne bolnice uloženo je 70,5 milijuna kuna, obnovljena je dentalna medicina, kompleks na Firulama je energetski obnovljen, uveden je bolnički informatički sustav… Ove godine, istaknuo je ravnatelj, očekuje se nakon transplantacije rožnice i matičnih stanica, također i transplantacija bubrega. U tijeku je izgradnja Objedinjenog hitnog bolničkog prijema koji će biti najbolji u Hrvatskoj kad se dovrši, kao i regionalni transfuzijski centar na kojemu su počeli radovi.

U ime Ministarstva zdravstva i ministra Vilija Beroša, prisutnima se obratila ministrova izaslanica, Vera Katalinić-Janković.

„Ono što je podnio KBC Split tijekom pandemije je posebno. Ostali ste dostojanstveni, svoji, snažni u namjeri da sustav funkcionira. Nešto zbog humanosti, nešto zbog splitskog dišpeta, sustav nije puknuo, a tako će i ostati. Budite perjanica hrvatskog zdravstva, ne samo na jugu nego u cijeloj zemlji“, poručila je Katalinić-Janković.

Gradonačelnik Puljak čestitao je svim zaposlenicima i prenio im zahvalnost u ime Grada i građana Splita: – Iako formalno ne pripada Gradu ovo je ‘najsplitskija’ ustanova, u potpunosti integrirana u život grada, od rođenja do kraja života, kazao je gradonačelnik prisjetivši se svojih pozitivnih iskustava s bolnicom, ali i posjeta Covid odjelu: – Kad god mi je teško sjetim se ljudi koji ondje rade, bez da se žale, i više ništa ne može biti teško, kazao je. 

Na samom kraju svečane sjednice prikazan je video iznenađenja koji je KBC-u ovom prigodom poklonio Grad Split. Radi se o videu zahvale svom medicinskom osoblju, sestrama, liječnicima, laborantima, tehničarima i drugima koji posljednje dvije godine rade svoj posao iznad svih ljudskih snaga i kapaciteta. U videu su prikazani pacijenti koji su proveli dulje ili kraće, sretnije ili manje sretne periode na odjelima splitske bolnice i koji su htjeli iskazati osobnu zahvalu za trud i rad liječnika i sestara te skrb koju su dobili.

Video: https://www.facebook.com/21000Split/

Share.

Leave A Reply