Donirani uređaj za ventilaciju spasio 20 pacijenata od respiratora u KBC-u Split

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zahvaljujući donacijama uređaja za ventilaciju bolesnika, u ovom slučaju oboljelih od koronavirusa, Klinici za infektologiju splitskoga KBC-a, 20 od 30 pacijenata spašeno je da ne završi na respiratoru, u bolnici imaju 11 takvih uređaja, a za određeno vrijeme očekuju još njih osam.

Splitska bolnica raspolaže s 11 takvih uređaja, od kojih je pet donirano. Dva je uređaja kupio Odvjetnički zbor Splitsko-dalmatinske županije, dva županija i jedan splitska građevinska tvrtka Spegra, a dio je stigao s drugih odjela bolnice.

Donacija Odvjetničkog zbora, koji je u rujnu kupio prvi takav uređaj te u studenome drugi i monitor vitalnih funkcija, bila je povod i drugima pa je ovih dana na Križine stigla nova donacija i od splitskog Ogranka udruge sudaca, koji su kupili i monitor vitalnih funkcija.

 

Uređaj za ventilaciju bolesnika županijski su odvjetnici preko zagrebačke tvrtke Tehnomedike kupili na Novom Zelandu jer ih u Europi, točnije Njemačkoj, odakle su se nabavljali, više nema u prodaji. U donaciji za uređaj za terapiju visokog protoka kisika te za monitor vitalnih funkcija sudjelovali su odvjetnici iz cijele županije. 

– Prvi uređaj smo kupili iz sredstava naše članarine. Iznimno sam ponosna na svoje kolege, koji su, nakon informacije da je uređaj spasio prvog pacijenta od respiratora, odlučili svojim sredstvima donirati i drugi uređaj iako je zbog covida-19 mnogima, posebno mladima, ugrožena egzistencija – rekla je odvjetnica i predsjednica Odvjetničkog zbora županije Zdenka Monterisi, koja se uporno bori da se bolnici nabavi što više takvih uređaja.

Sutkinja splitskoga Županijskog suda i predsjednica Ogranka udruge sudaca iz Splita Senija Ledić bila je zadužena za prikupljanje novca za monitor vitalnih funkcija. Podsjetila je da je Udruga hrvatskih sudaca sredinom travnja ove godine s 80 tisuća kuna sudjelovala i u humanitarnim akcijama Vlade “Zajedno za Zagreb” i “Hrvatska protiv koronavirusa”.

– Sudjelovanje u ovoj splitskoj akciji, u kojoj smo kupili monitor vitalnih funkcija, nastavak je humanitarnog djelovanja na lokalnoj razini. To je simbolička gesta s ciljem pružanja potpore zdravstvenom sustavu i svim djelatnicima kojima želimo dati potporu izražavajući zahvalnost za sav trud koji ulažu u borbi protiv te epidemije, ali i duboko ljudsko poštovanje prema tim njihovim naporima – poručila je sutkinja Ledić.

Šef Klinike za infektologiju splitske bolnice dr. Ivo Ivić rekao je za Hinu da je donirani uređaj za ventilaciju oboljelih osoba velika potpora oboljelima od koronavirusa koji imaju potrebe za kisikom te znatan broj njih oslobađa od respiratora. Istaknuo je kako dosad u drugom valu epidemije, zahvaljujući tom uređaju, 20 od 30 bolesnika nije završilo na respiratoru.

– Da nemamo taj uređaj, svih tih 30 pacijenata bi trebalo biti intubirano. To je nevjerojatno kako je taj uređaj jedna korisna i dobra stvar. Važno je reći kako su donatori vidjeli problem, raspitali se o njemu i spontano reagirali. Odvjetnici su na neki način bili prvi koji su bolnici donirali uređaj za ventilaciju oboljelih osoba, zbog čega smo im zahvalni – istaknuo je dr. Ivić.

dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply