Dramatična situacija u KBC-u Split: nedostaje 300 medicinskih sestara, a one koje rade padaju s nogu od umora, ne mogu koristiti ni godišnji odmor

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Situacija s nedostatkom medicinskih sestara u KBC-u Split, ne može biti dramatičnija nego što trenutno jest.
Kako doznajemo, prema Pravilniku o minimalnim uvjetima splitskoj bolnici nedostaje više od 300 medicinskih sestara, što srednje, što više stručne spreme. Ova brojka je više nego zabrinjavajuća i zaista je začuđujuće kako KBC Split, s ovolikim manjkom medicinskih sestara, uopće može normalno funkcionirati.

Kada ovo znamo, trebalo bi svima biti jasno zbog čega medicinske sestre u splitskoj bolnici padaju s nogu od umora, zbog čega ne mogu dobiti godišnji odmor kada im to odgovara, zbog čega ne mogu dobiti slobodne dane i zbog čega ih šetaju s odjela na odjel, kako bi popunile rupe, kada ih nedostaje na pojedinim odjelima.

No, da bi se nešto moglo pokrenuti nabolje i da se ipak čuo vapaj, govori podatak kako je Ministarstvo zdravstva prije nekoliko dana dalo suglasnost za zapošljavanje medicinskih sestara u splitskoj bolnici. Ova je zdravstvena ustanova dobila suglasnost da zaposli 125 srednjih i viših medicinskih sestara na određeno i neodređeno vrijeme.

Tako će na određeno vrijeme biti zaposleno njih 70 srednje stručne spreme, koje će zamijeniti privremeno odsutne koje su na bolovanju ili porodiljnom dopustu, kao i 20 viših sestara. Na neodređeno vrijeme će ih se zaposliti 27 sa srednjom i njih osam s višom stručnom spremom.

GDJE PRONAĆI RADNU SNAGU?

Sve je to divno i krasno, samo gdje pronaći 125 nezaposlenih medicinskih sestara? Na tržištu rada ih nema mnogo, a s druge strane, mnoge rade kod privatnika, stomatologa, u Domovima za starije i nemoćne, privatnim poliklinikama… Koliko će ih bolnica uspjeti zaposliti, ostaje vidjeti. Valjda će i neke medicinske sestre iz kontinentalnog dijela Hrvatske odlučiti, doći u Split, kao što su to znale raditi nekih davnih godina.

Share.

Leave A Reply