E, ovo će biti šok za pacijente i njihove obitelji – nema više parkiranja u krugu bolnice, a uskoro kreće i naplata! Iz KBC-a Split pojašnjavaju ovu odluku

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Odzvonilo je parkiranju “kako se kome prohtje” u krugu splitske bolnice. Od rampe na ulazu u bolnicu, kroz Spinčićevu ulicu, pa sve do križanja s Ulicom Put iza nove bolnice, na cesti su osvanule iscrtane žute linije koje označavaju zabranu parkiranja. No, to nije jedini novitet koji bi mogao iznenaditi pacijente i ostale posjetitelje bolnice. Jedan od idućih koraka biti će udarac na džep građana. Uvest će se naplata parkinga u krugu bolnice koja se najavljivala mjesecima unazad.

Iako je nedostatak parkinga jedan od gorućih problema splitskog KBC-a na kojega se upozorava dugi niz godina, Marijan Bilobrk, voditelj bolničke Tehničke službe, pojasnio je kako je došlo do ovakve iznenadne odluke. Ukratko, razlog je otvaranje novog objedinjenog hitnog bolničkog prijama.

– S obzirom na početak rada objedinjenog hitnog bolničkog prijama na istočnom dijelu prizemlja zgrade stacionara Kliničkog bolničkog centra Split poduzete su aktivnosti u obliku postavljanja prometne horizontalne i vertikalne signalizacije kako bi se osigurao nesmetan pristup, odnosno osiguralo pravovremeno pružanje zdravstvene usluge u objedinjenom hitnom bolničkom prijamu te kako bi bio osiguran pristup i drugim hitnim službama u slučaju potrebe, a sve u suradnji s Prometnim redarstvom te Odsjekom zaštite od požara. Dakle, poduzete su aktivnosti zbog potreba rada i sigurnosti bolesnika kao i djelatnika te objekata KBC-a Split – pojasnio je Bilobrk. 

Kako je naglasio, ovo je samo prvi korak ka rješavanju problema s parkiranjem u bolnicama Firule i Križine, a projektno-tehnička dokumentacija za cjelokupno rješavanje bolničkog prometa još je u izradi. 

– To će rezultirati uvođenjem kontrole parkiranja na označena parkirna mjesta sustavom naplate parkiranja s ciljem osiguranja nesmetanog pristupa za pružanje svih zdravstvenih usluga kao i pristupa hitnim službama unutar kruga KBC-a Split – dodao je voditelj Tehničke službe.

Prve najave za naplatu parkinga oko bolnice Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a, uputio je još u listopadu prošle godine, a tada je za podršku zatražio od Gradskog vijeća (GV) od kojega je i dobio zeleno svjetlo. Na sjednici lokalnoga parlamenta na kojoj je usvojen prijedlog o naplati, problematiku je predstavio Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja.

– U slučaju bilo koje katastrofe, pitanje je kako bi se hitne službe snašle u prostoru oko KBC-a Split. Ponudili smo našim djelatnicima neka rješenja i proveli smo anketu. Volio bih da nam se pomogne u osmišljavaju parking prostora. Predviđena je naplata parkinga, rampe… Ovdje nije stvar o nekoj financijskoj pomoći, nego o sigurnosti i redu. Bez pomoći Grada ne možemo realizirati ovaj potencijali projekt, tj. nećemo moći riješiti ovaj problem – kazao je Dolić na sjednici GV-a o dugogodišnjem problemu splitske bolnice.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply