Gotovo 800 tisuća kuna za pacijente: poslodavci donirali KBC-u uređaj za brzu dijagnostiku COVID-a

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Članovi dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), na inicijativu predsjednika Izvršnog odbora Zdravka Plazonića, donirali su KBC-ovu Kliničkom zavodu za mikrobiologiju i parazitologiju najsuvremeniji, potpuno automatizirani multiplex PCR uređaj u vrijednosti od 791 tisuću kuna.

Aparat će služiti za molekularnu dijagnostiku infektivnih bolesti, u prvom redu COVID-19 infekcije, ali i drugih zaraza kao što su meningitisi, sepse, respiratorne infekcije, gastrointestinalne i spolno prenosive infekcije. PCR uređaj također će služiti za određivanje mehanizama otpornosti na antimikrobna sredstva mikroorganizama koji uzrokuju bolničke infekcije, ali i uzročnika tuberkuloze.

Prof. dr. Julije Meštrović, bolnički ravnatelj, kazao je kako je to hvalevrijedna gesta koja pridonosi prvenstveno uspješnoj borbi protiv koronavirusa i pokazuje da su članovi HUP-a svjesni kako je ulaganje u visokokvalitetnu zdravstvenu skrb jedan od temelja na kojem se gradi prosperitet svake zajednice.

Prof. dr. Marija Tonkić, čelnica Kliničkog zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju, izjavila je:

– Zahvaljujemo članovima HUP-ove dalmatinske podružnice koji su donirali novac za kupnju ovog uređaja koji omogućuje molekularnu dijagnostiku ne samo COVID-19 infekcije, nego i drugih infektivnih bolesti. Uređaj će nam također omogućiti sindromski pristup u dijagnostici infektivnih bolesti jer korištenjem tzv. panela možemo u kratkom vremenu, u jednom uzorku bolesnika, istovremeno dokazivati više najznačajnijih uzročnika infekcije koju taj pacijent ima – dodala je liječnica.

Predsjednik Plazonić istaknuo je kako je poduzetništvo temelj razvoja boljeg društva i, između ostalog, podrazumijeva aktivnosti u stvaranju dodane vrijednosti.

– Nažalost, percepcija poduzetništva u Hrvatskoj najčešće se i sagledava kroz ovu prizmu. Manje je poznato da postoji i društveno odgovorno poduzetništvo, koje ima za cilj pomaganje široj društvenoj zajednici, a bazirano je na solidarnosti i pružanju pomoći svim kategorijama društva koje se teško nose s ekonomskom samoodrživosti – kazao je Plazonić.

izvor: slobodnadalmacija.hr

Share.

Leave A Reply