Grad Split pokrenuo nabavu 30 kamera koje će biti postavljene na lokacije gdje se ilegalno odlaže otpad

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
I dok u nekim europskim gradovima u pojedinim trgovinama možete kupiti što je netko drugi već bacio u kantu, a ekološka se znanja stječu na “sajmovima smeća” – hrvatski gradovi su na glasu kao vodeće metropole otpada koje osim ekološkog problema idu sve bliže i onom ekonomskom. 
Gomilanje smeća tako bi moglo skupo stajati građane, ali bio bi to i udar na državu kojoj prijete rigorozne kazne.
Gomila se otpad, gomila, a građevinski materijal često završava u prirodi zbog koje Split više nalikuje na Bangladeš nego turističku prijestolnicu u Dalmaciji.
U rujnu prošle godine splitski gradski vijećnici omogućili su kažnjavanje za nepropisno odlaganje otpada pa će se tako za nepropisno odbacivanje otpada fizičke osobe kazniti od 10 do 100 tisuća kuna dok je za pravne osobe propisana novčana kazna od 20 do 200 tisuća kuna.
Tada je rečeno kako će komunalno redarstvo redovito kontrolirati lokacije onečišćene otpadom i voditi evidenciju tih mjesta. Redar će rješenje o uklanjanju otpada narediti vlasniku nekretnine na kojoj je on odbačen ili osobi koju je zatekao da odbacuje otpad. Ako vlasnik nekretnine ne dopusti pristup nekretnini, a na kojoj postoji sumnja da je odbačen otpad, redar će, uz nalog suda i asistenciju policije, moći pristupiti nekretnini.
U prvih su nekoliko mjeseci, točnije do kraja 2021. godine, komunalci, prema izvještaju iz grada Splita, ispisali četrdesetak kazni i izdali nalog za odvoz čak 805 tona građevinskog materijala sa javnih gradskih površina.
– Komunalno redarstvo kontinuirano vrši nadzor, točnije provodi ciljane akcije na lokacijama gdje se učestalo odlaže građevinski šut i glomazni otpad, kako samostalno tako i u suradnji s MUP-om. Odlaganje nelegalnog građevinskog kao i glomaznog otpada odvija se većinom u noćnim satima van radnog vremena komunalnog redarstva, a što nam otežava postupanje prema prekršiteljima. Stoga smo pokrenuli putem EU fondova nabavu 30 mobilnih kamera s ciljem postavljanja na lokacije gdje se se učestalo odlaže građevinski šut i glomazni otpad – dodali su iz Odsjeka za redarstvo u Banovini.
izvor: dalmacijanews.hr

Share.

Leave A Reply