Gradonačelnik o uređenju Pazara: Korisnici zadovoljni, slijedi urbanističko-arhitektonski natječaj

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

-Započeto uređenje glavne splitske tržnice, našeg Pazara, rezultirat će ljepšim i boljim prostorom gdje će vladati živost i pravi mediteranski štih. Svatko tko želi nastaviti svoj rad na Pazaru, imat će priliku za nastavak poslovanja. Tu nikakve dileme nema. Sve što smo do sada poduzeli pokazuje da razloga za strah uopće nema – poručio je to gradonačelnik Ivica Puljak sa danas održane konferencije za medije na temu uređenja splitskog Pazara.

Kako je gradonačelnik izvijestio, smanjene su cijene zakupcima koji na bancima trguju voćem i povrćem, a u tijeku je potpisivanje novih ugovora za korisnike štandova i poslovnih prostora. Sama licitacija za poslovne prostore, dodao je, rezultirala je time da većina dosadašnjih korisnika nastavlja poslovanje u tim prostorima.

-Prva faza uređenja je ova faza u kojoj smo sada. Većina trgovaca sa našeg Pazara zadovoljna je sa svime što smo do sada poduzeli, usprkos onima koji huškaju i plaše ljude da će uređenjem glavne gradske tržnice ostati bez svoga kruha, kazao je gradonačelnik najavivši kako od 1. siječnja slijedeće godine nema više trgovanja i štandova na prostoru Hrvojeve ulice, te da ubrzo slijedi i raspisivanje urbanističko-arhitektonskog natječaja za uređenje cijelog Pazara. – Sve što upravitelj Pazara, gradska tvrtka „Parkovi i nasadi“ uprihodi od najma štandova i poslovnih prostora reinvestirat će se natrag u Pazar, ali i ostale gradske tržnice, naglasio je. – Uređenje Pazara radimo po principu koji jasno glasi – nema privilegiranih, svi građani su jednaki, podvukao je splitski gradonačelnik.

Direktor „Parkova i nasada“ Siniša Gašparević kazao je kako su najatraktivnije lokacije dobile nove ugovore. Lokacije koje su manje atraktivne, a kao produkt nebrige proteklih 20-tak godina i gubitka svojih zakupaca i kupaca, nastavio je Gašparević, ponovo će se aktivirati. Modernizacija Pazara obuhvaćat će, među ostalim, i uvođenje wi-fi sustava i bar kodova radi lakšeg, ali i atraktivnijeg plaćanja.

– Što se tiče Hrvojeve i južnog dijela Pazara objavili smo poziv za iskazivanje interesa, u ožujku će biti licitacija. Pazar je velik i osigurat ćemo mjesto za sve zainteresirane, pojasnio je Gašparević dodavši kako obavljena arheološka istraživanja u središnjem dijelu splitske tržnice nisu rezultirala nalazima.

Centralni prostor Pazara, prema njegovim riječima, u budućnosti će biti multifunkcionalan – tijekom jutra prodaja voća i povrća, a u kasnijim satima mjesto raznih prezentacija, manifestacija i degustacija. -Želimo da Pazar živi cijeli dan, a ne samo do 13 sati kada bi se pretvarao u skladište otpada, kazao je Gašparević.

Share.

Leave A Reply